Historisk arkiv

Nasjonalt Europaforum om EU og nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

25. november arrangeres Nasjonalt Europaforum ved Universitetet i Tromsø. EU viser stadig større interesse for nordområdene, og Europakommisjonen vil presentere EUs første strategi om Arktis i november. ”EU og Nordområdene” er derfor tema for forumet, som ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

EUs første strategi om Arktis vil bli møtt med stor interesse fra mange miljøer i Norge. Sett med norske øyne er det positivt at EU nå retter søkelyset nordover. Samtidig aktualiserer dette flere interessante problemstillinger som vil inngå i årets Nasjonalt Europaforum: Hvor er det sammenfall mellom EUs og Norges prioriteringer i nord og hvor er det eventuelle interessemotsetninger? Hvordan og innenfor hvilke områder bør samarbeidet med EU styrkes? Og hvilken rolle kan stormakten EU spille i nordområdene?

Nasjonalt Europaforum arrangeres som en rundebordskonferanse med omkring førti deltakere og er en mulighet til å diskutere sentrale problemstillinger og interesser for Norge i en mindre krets. Representanter fra blant annet stortingspartier, interesseorganisasjoner, næringsliv og forskning blir invitert og sammensetningen av deltakere varierer fra år til år avhengig av tema.

Media og et begrenset antall interesserte vil ha anledning til å følge debatten. Informasjon om påmelding som vil publiseres noe nærmere arrangementet.

Eventuelle spørsmål om forumet kan rettes til rådgiver Marit B. Randsborg i Utenriksdepartementet på tlf. 22 24 05 21.

Universitetet i Tromsø (Foto: Lars Nordmo)

Et hovedmål i regjeringens Stortingsmelding nr. 23 (2005-2006) ”Om gjennomføring av europapolitikken” er å stimulere til aktiv dialog og åpenhet om EU/EØS-saker. Nasjonalt Europaforum ble etablert i 2006 som en arena for dialog og debatt om europapolitiske utfordringer og muligheter med relevans for Norge. Forumet møtes årlig, og i år arrangeres det ved Universitetet i Tromsø. (Foto: Lars Nordmo)