Historisk arkiv

Ny nettside for en åpen norsk europapolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen lanserte 22. august EØS-notatbasen. Basen er en ny nettside som skal gi økt innsikt i arbeidet med å innføre EUs regelverk i Norge.

Regjeringen lanserer i dag EØS-notatbasen. Basen er en ny nettside som skal gi økt innsikt i arbeidet med å innføre EUs regelverk i Norge.

- Jeg er glad for at vi i dag kan erklære "EØS-notatbasen" for åpnet. Direkte innsyn i forvaltningens arbeid med EU og EØS har stor betydning for prinsippet om mer offentlighet, og er i tråd med regjeringens arbeid med en aktiv og åpen europapolitikk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Navnet på den nye nettsiden, EØS-notatbasen, er hentet fra et viktig internt arbeidsverktøy for forvaltningens arbeid med EU og EØS. Det er informasjonen fra dette verktøyet som nå blir tilgjengelig for alle på Europaportalen – regjeringens nettportal om Norges samarbeid med Europa.

Offentliggjøring av EØS-notatbasen skal gjøre det lettere for både ekspertbrukere og den vanlige interesserte borger å holde seg informert om regelverksarbeid i EU som har konsekvenser for Norge. Nettsiden vil i tillegg gi informasjon om EØS-avtalen og dens virkeområde.

Hva er et EØS-notat?

Et EØS-notat er et dokument som opprettes av saksbehandlere i departementene, underliggende tilsyn eller etater, for hver rettsakt som vurderes innlemmet i EØS-avtalen. Når notatet er opprettet, kan informasjonen redigeres flere ganger frem til endelig avgjørelse om eventuell innlemmelse i EØS-avtalen.

Notatene tilpasses rettsaktenes viktighet og kompleksitet. De kan inneholde informasjon om rettsaktenes innhold, beslutningsprosessen i EU og i Norge, gjeldende norsk regelverk og politikk, rettslige, økonomiske og administrative konsekvenser.

EØS-avtalen

EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, og omfatter i dag de 27 EU-landene og EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge. EØS-avtalen skal sikre norske bedrifter og borgere samme tilgang til EUs indre marked som bedrifter og borgere i medlemsstatene.

Det indre marked baserer seg på et felles regelverk som praktiseres likt av medlemsstatene i EU og EØS. En forutsetning for å sikre EØS/EFTA-landenes rettigheter i det indre marked er at EUs regelverk, eller rettsakter, fortløpende tas inn i EØS-avtalen etter hvert som regelverket utvikles. EØS-notatbasen på nett gir innsyn i denne prosessen.

Her finner du EØS-notatbasen