Historisk arkiv

Regjeringen uttrykker sterk bekymring etter dommer mot opposisjonelle i Burma

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har mottatt rapporter om at flere demokratiaktivister i Burma, inkludert munker og studenter som deltok i fjorårets demonstrasjoner, nylig er idømt svært strenge fengselsstraffer. - Regimet må løslate de arresterte og samtlige samvittighetsfanger, sier statssekretær Raymond Johansen.

Utenriksdepartementet har mottatt rapporter om at flere demokratiaktivister i Burma, inkludert munker og studenter som deltok i fjorårets demonstrasjoner, nylig er idømt svært strenge fengselsstraffer.  

- Regjeringen utrykker sterk bekymring etter rapportene om at fengselsstraffer på opptil 65 år er idømt aktivister som deltok i de fredelige demonstrasjonene i august og september i fjor. Regjeringen oppfordrer regimet i Burma til å løslate de arresterte og samtlige samvittighetsfanger som sitter fengslet i landet, samt å løfte de strenge restriksjonene som gjelder overfor opposisjonspartiene,  sier statssekretær Raymond Johansen.  

Johansen sier at valget i 2010 ikke vil ha noen troverdighet med mindre myndighetene løslater de politiske fangene, og at positiv utvikling i Burma er avhengig av at myndighetene går inn en seriøs politisk dialog med opposisjonen og de etniske gruppene der. 

- Vi  ber om at myndighetene i Burma bidrar til en reell politisk dialog med de berørte parter i landet, inkludert opposisjonelle og etniske grupper, sier Raymond Johansen. Han understreker at Norge støtter FNs spesialutsending Ibrahim Gambari og det viktige arbeidet FN gjør for å søke dialog mellom militærjuntaen og demokratibevegelsen i Burma.