Historisk arkiv

Solheim møtte verdens første folkevalgte maoistminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil fortsette støtten til Nepals fredsprosess. Det lovet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han møtte den nyvalgte statsministeren Prachanda i Katmandu.

Miljø- og utviklingsminister Solheim og statsminister Prachanda - Foto: Ragnhild H. Simenstad/UDSom første utenlandske minister møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim den ferske statsministeren Prachanda i Nepals hovedstad tirsdag. Solheim gratulerte også det nepalske folk med et historisk og fredelig valg, etter at landet avskaffet kongedømmet før sommeren.

- Det er historisk at folket har valgt en maoistisk leder som statsminister. Jeg ser fram til å følge Nepals fredsprosess videre, sier Solheim.

Møtet med Prachanda fant sted på hans første arbeidsdag som statsminister. Solheim lovet at Norge er villige til å fortsette den langsiktige støtten til Nepal, med fokus på rein energi, utdanning og demokrati.

- Vi kan for eksempel gi råd fra vår omfattende erfaring med fredsprosesser. Men det er viktig at nepalerne selv definerer hva de trenger støtte til, understreker Solheim.

Miljø- og utviklingsministeren besøkte også Terai-regionen, sør i Nepal. Det flate, fruktbare området på grensa til India kalles Nepals risbolle. Men bøndene blir stadig rammet av tørke og flom, og klimaendringene får skylda for at tusenvis må flykte fra uttørka jorder og oversvømte hus.

- Dette pannekakeflate området er et godt eksempel på hvordan miljøutfordringene rammer vanlige folk. Det viser hvor viktig det er for Nepal å takle klimaendringer, sier Solheim.

Norge har hatt tett kontakt med Nepal, og Solheims reise fulgte opp statsminister Jens Stoltenbergs besøk i februar.

Nepal. Foto: Ragnhild Simenstad, UD