Historisk arkiv

Norge har ikke ønske om dialog med bin Laden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har ikke noe ønske om dialog med Osama bin Laden eller terrornettverket Al-Qaida slik det kan framgå av tittelen på en artikkel i NTB onsdag 27. august.

Norsk Telegrambyrå (NTB) publiserte onsdag 27. august en artikkel med tittelen ”Norge vil ha dialog med bin Laden”, som i dag er gjengitt i en rekke medier. NTB har basert sin artikkel på et intervju med statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet i Dagsavisen fra samme dag. Tittelen i NTBs sak gir feil fremstilling av norsk politikk. Norge har ikke noe ønske om dialog med Osama bin Laden eller terrornettverket Al-Qaida. Det er således ikke samsvar mellom tittelen i NTBs sak og det statssekretær Johansen uttalte til Dagsavisen. 

- Norge har ikke ønske om dialog med bin Laden. Jeg bekreftet overfor Dagsavisen at man ikke lager fred med sine venner, men med sine fiender. Jeg slo samtidig ettertrykkelig fast at jeg ikke har noen illusjoner om at bin Laden vil sette seg til forhandlingsbordet, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet. 

- Det er en rekke kriterier som må ligge til grunn for at vi skal involvere oss i dialog med parter i en konflikt. Et sentralt kriterium er at partene selv ønsker en slik dialog.  Overfor Dagsavisen påpekte jeg at jeg ikke tror Osama bin Laden og kreftene rundt al-Qaida ønsker noen dialog. Det blir derfor helt feil å fremstille det som om Norge har et ønske om dialog med bin Laden, sier statssekretær Johansen. 

Det sveitsiske utenriksdepartementet har i dag tilbakevist at Sveits har foreslått en dialog med bin Laden, slik flere medier har hevdet.