Historisk arkiv

Ny håndbok i EU/ EØS-arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Håndboken i EU/EØS-arbeid omhandler hele spekteret av avtaler og samarbeidsordninger som Norge har inngått med EU. Boken gir en samlet oversikt over institusjoner og beslutningsprosesser i EU, EØS- og Schengen-samarbeidet og samarbeidet med EU på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området.

Ny utgave våren 2011
UD vil publisere en ny versjon av EU/EØS -håndboken i tråd med endringene etter Lisboa-traktatens ikrafttredelse. Vi avventer at EU vedtar nye komitéprosedyrer før den versjonen ferdigstilles. Disse antas endelig vedtatt av Parlamentet og Rådet innen 1. Mars 2011. 

Målgruppe for håndboken
Hovedmålgruppen er ansatte i forvaltningen som arbeider med EU/EØS-saker. I tillegg er håndboken et hjelpemiddel for organisasjoner, partene i arbeidslivet, regional- og lokal forvaltning og andre som berøres av EU/EØS. 

Spørsmål om håndboken kan rettes til seniorrådgiver Jan Ole Gudmundsen i Utenriksdepartementet, e-post: jagu@mfa.no, telefon: (+47) 22 24 38 17. 

Norge og EU
Norges tilknytning til EU reguleres først og fremst gjennom EØS-avtalen, men forholdet til EU omfattes også av Schengen-avtalen og andre avtaler og samarbeidsordninger. Schengen-avtalen er blitt viktigere i takt med utviklingen av EUs samarbeid på det justis- og innenrikspolitiske området. EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP) har også gjennomgått en betydelig utvikling de siste årene.

Norges utenrikspolitikk ligger i de fleste saker nær EU, og regjeringen vurderer at et samarbeid med EU er hensiktsmessig gitt EUs utenrikspolitiske tyngde. Dette samarbeidet er formelt sett begrenset, men Norge har inngått konsultasjons- og samarbeidsordninger med EU på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området.