Historisk arkiv

Holocaust Task Force under norsk ledelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) – Holocaust Task Force – avholder denne uken sine møter i Oslo. Norge innehar formannskapet i Holocaust Task Force.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner det første plenumsmøtet under norsk ledelse torsdag 24. juni. Dagene forut for plenumsmøtet er avsatt til arbeid i ITFs ulike arbeidsgrupper. Det er  eksperter innen undervisning, forskning, museer og minnesteder. Konservator Jon Reitan ved Falstadsenteret er formann for ITFs arbeidsgruppe knyttet til minnesteder og museer. 

ITF ble etablert i 1998 etter et initiativ fra Sveriges daværende statsminister Göran Persson. Formålet med samarbeidet er å øke kunnskap om folkemordet på de europeiske jødene under 2. verdenskrig gjennom undervisning, forskning og erindringsarbeid. Samarbeidet skal være et bidrag til bekjempelse av rasisme, intoleranse og antisemittisme.  

Samarbeidet innen ITF er basert på Stockholmserklæringen om Holocaust som ble vedtatt på Stockholm International Forum i år 2000. Denne forplikter medlemslandene til å åpne arkiver fra krigsperioden sik at alle forhold knyttet til Holocaust avdekkes. Medlemslandene er forpliktet til å forvalte og spre denne kunnskapen. 

ITF består av følgende 26 land: Argentina, Belgia, Danmark, Estland, Frankrike, Hellas, Israel, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Nederland, Norge, Polen, Romania, Sverige, Tyskland, Tsjekkia, Ungarn, Slovakia, Spania, Storbritannia, Sveits, USA og Østerrike. 

Norge overtok formannskapet i ITF i mars i år etter Østerrike. Den norske formannskapsperioden varer til mars 2010. Ambassadør Tom Vraalsen er norsk formann for ITF-samarbeidet i den norske formannskapsperioden. Konservator Jon Reitan ved Falstadsenteret er i år formann for ITFs arbeidsgruppe knyttet til minnesteder og museer. 

Norsk deltakelse i ITF ledes av Utenriksdepartementet med deltakelse av Utdanningsdirektoratet, Senter for studier av Holocaust og religiøse minoriteter og Falstadsenteret. 

Det norske formannskapet har lagt frem et forslag til reform av ITF, med sikte på å styrke ITFs gjennomslagskraft på den politiske arena. Det knytter seg særlig utfordringer til overføring av kunnskap om Holocaust i en tid hvor tidsvitnene er i ferd med å bli borte. Denne kunnskapen er det viktig å videreføre til nye generasjoner for å kunne bekjempe folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten. 

Neste plenumsmøte i ITF vil bli avholdt i Trondheim i november/desember 2009. 

Du finner mer informasjon om Holocaust task force på ITFs hjemmeside.