Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Besøkte vanskeligstilte barn i Ungarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

HKH Kronprins Haakon oppfordret ungarske ungdommer til å fortsette på skolen og fokusere på videre studier, da Kronprinsparet besøkte to ungdomsprosjekter i Budapest. Gjennom EØS-midlene støtter Norge en rekke tiltak i Ungarn som skal bidra til å integrere minoriteter og utsatte grupper i samfunnet.

 

Kronprinsparet besøkte et program for praktisk yrkesveiledning av vanskeligstilt ungdom. Foto: Guri Merete SmenesDet første prosjektet Kronprinsparet besøkte foregår i bydelen ”Lille Havanna”, en av Budapests fattigste områder. Her får vanskeligstilte ungdommer praktisk hjelp til å velge yrkesutdanning. I tillegg utvikles elevenes evner i kommunikasjon og samarbeid.

Flertallet av deltagerne i programmet har rombakgrunn, og disse elevene møter vesentlig større utfordringer i arbeidsmarkedet enn den øvrige befolkningen i Ungarn. Prosjektet drives av en frivillig organisasjon. Kronprinsen og Kronprinsessen ble orientert om prosjektet, og deltok blant annet i et simulert jobbintervju sammen med elevene.


Ungdom og helse

Det andre prosjektet Kronprinsparet besøkte er et nasjonalt opplysningsprogram som skal bidra til færre aborter og reduksjon i seksuelt overførbare sykdommer blant ungdom under 18 år. Blant virkemidlene som brukes er undervisning på skoler, et internettbasert læringsprogram og en anonym rådgivningstjeneste. Om lag halvparten av ungarere mellom 15 og 18 år har et aktivt seksualliv. Hiv-smitte blant unge øker.

Kronprinsparet ble orientert om programmet på en ungdomsskole i Budapest, og møtte en gruppe elever som har deltatt i undervisningen. Kronprinsesse Mette-Marit ga utrykk for at hun hadde hatt en meget interessant samtale med ungdommene.


Erfaringskonferanse

Kronprins Haakon åpnet erfaringskonferansen om EØS-midlene i Ungarn. Foto: Guri Merete SmenesGjennom EØS-midlene støtter Norge 100 prosjekter og fond i Ungarn som skal bidra til sosial og økonomisk utjevning. Søtten bidrar blant annet til økt fokus på miljø og klima, bedre helse blant barn og unge, samt bevaring av viktige kulturminner. Styrking av det sivile samfunn er en viktig del av innsatsen. Om lag 30 prosent av prosjektene har norsk samarbeidspartner.

Ungarske myndigheter arrangerte denne uken en erfaringskonferanse om EØS-midlene i samarbeid med Norges ambassade i Budapest. Konferansen samlet rundt 70 representanter fra nasjonale og lokale myndigheter, frivillige organisasjoner samt prosjekteiere. 


Samarbeid og partnerskap

I sin åpningstale la Kronprins Haakon blant annet vekt på det gode samarbeidet mellom Norge og Ungarn, og at EØS i tillegg til økonomi og handel også handler om felles verdier og ansvar for Europas fremtid. Samarbeid og partnerskap fører til økt kunnskap og forståelse, og bidrar til å bringe Nord- og Sentral-Europa nærmere hverandre.

Statssekretær Elisabeth Walaas la i sin tale vekt på at et sterkt sivil samfunn er viktig for utvikling i alle land og regioner. Hun understreket at man fra norsk side er glad for at det er så stor interesse for de to fondene for frivillige organisasjoner som er opprettet i Ungarn, og at dette er et område hvor Norge kan gjøre en forskjell. Så langt mottar mer enn 200 prosjekter støtte til tiltak innen blant annet sosial utjevning, sivile rettigheter og miljøvern


Norge i fokus
Knut Hamsuns liv og verk presenteres med en egen utstilling i anledning Hamsun-året. Foto: Guri Merete SmenesKronprinsparets todagersbesøk til Budapest var høydepunktet blant en rekke aktiviteter i september som har fremhevet Norges solidariske bidrag til Ungarn, norsk næringsliv og norsk kultur.

Kronprinsparet innledet sitt besøk med å innvie det nye hovedkontoret til Telenor-eide Pannon. Bærekraftig forbruk og produksjon var tema for en dagskonferanse som ble arrangert i samarbeid med NTNU.

Ambassadens norgesuke ble avsluttet med lansering av bøkene ”Mannen som elsket Yngve” av Tore Renberg og ”Øyeblikkets tyranni” av Thomas Hylland Eriksen. En utstilling om Knut Hamsuns liv og verk åpnet i begynnelsen av september. Utstillingen er et samarbeid mellom Norges ambassade og 14 biblioteker i Ungarn.