Historisk arkiv

Norsk støtte til mayaenes kamp mot undertrykkelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har inngått avtale om 60 millioner kroner i støtte til mayaene i Guatemala. Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen besøkte denne uken Guatemala, hvor han også møtte fredsprisvinner og maya Rigoberta Menchu.

Norge har inngått avtale om 60 millioner kroner i støtte til mayaene i Guatemala. Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen besøkte denne uken Guatemala, hvor han også møtte fredsprisvinner og maya Rigoberta Menchu.

Fredsprisvinner og maya Rigoberta Menchu var til stede da en ny avtale om norsk bistand til mayaene i Guatemala ble undertegnet av statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV). (Foto: Wera Helstrøm, UD)

Tolv år etter fredsavtalen som gjorde slutt på borgerkrigen i landet og anerkjente mayaenes kultur og rettigheter, er urfolket fortsatt utsatt for en omfattende diskriminering. Store deler av mayabefolkningen i Guatemala lever i fattigdom. Underernæring er et stort problem blant barna.

- Mayabefolkningen har mange ganger gjort forsøk på motstand mot denne uakseptable situasjonen, med katastrofale konsekvenser. Vi er overbevist om at det er mulig å skape forandring uten at det oppstår krig, død og ødeleggelse. Norge vil forsøke å bidra aktivt til dette, sa Gulbrandsen under sitt besøk. 

Norges engasjement for urfolk i Guatemala har vart i 25 år. Norge vil nå bidra med 60 millioner kroner over fire år gjennom et nytt bistandsprogram som skal administreres av FN.

Innsatsen skal konsentreres om å gi barn utdanning på eget språk, gi støtte til å føre saker som gjelder urfolks rettigheter overfor rettsapparatet, og om å øke mayaenes politiske deltakelse. I Guatemalas regjering er det i dag bare én maya-minister, selv om mayaene er i flertall blant landets befolkning.

Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen møtte elever ved en skole i San Lucas Toliman i Guatemala. Mange jenter fra mayabefolkningen får ikke fullført grunnskole fordi familien ikke har råd til å sende dem hjemmefra. (Foto: Wera Helstrøm, UD)

Gulbrandsen mener det å sikre mayaenes rett til jord og medbestemmelse i forbindelse med utnytting av naturressurser, også er viktig for å møte klimautfordringene.

-- Vi tror urfolk vil få større betydning de nærmeste årene. Det er avgjørende at vi klarer å bevare de tropiske skogene, vannressursene og naturen rundt oss. Mayaer og andre urfolk har ofte en særlig respekt for og kunnskap om naturen, og har mye å bidra med i kampen mot klimatrusselen og miljøproblemene, sa Gulbrandsen.

Foto: Fredsprisvinner og maya Rigoberta Menchu var til stede da en ny avtale om norsk bistand til mayaene i Guatemala ble undertegnet av statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV).

Foto: Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen møtte elever ved en skole i San Lucas Toliman i Guatemala. Mange jenter fra mayabefolkningen får ikke fullført grunnskole fordi familien ikke har råd til å sende dem hjemmefra.