Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Bidrar til å redde kulturskatter i Tsjekkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EØS-midlene har bidratt til å redde deler av Tsjekkias kulturarv som var truet av total ødeleggelse. En fersk rapport konkluderer med at støtten fra Norge har muliggjort en viktig styrking av arbeidet med å bevare tsjekkiske kulturminner, og å gjøre kulturarven tilgjengelig for lokalbefolkning og turister.

EØS-midlene har bidratt til å redde deler av Tsjekkias kulturarv som var truet av total ødeleggelse. En fersk gjennomgang av prosjektene konkluderer med at støtten fra Norge har muliggjort en viktig styrking av arbeidet med å bevare tsjekkiske kulturminner, og å gjøre kulturarven tilgjengelig for lokalbefolkning og turister.


Restaurering av fresker i en kirke på valfartsstedet Svatý Kopecek nær byen Olomouc i Øst-Tsjekkia. Foto: RiksantikvarenDa EØS-midlene ble etablert i 2004, fantes det i liten grad midler til å bevare europeisk kulturarv i EUs nye medlemsland. Nasjonale og lokale kulturminner hadde forfalt i flere tiår, og mottakerlandene ønsket selv å prioritere dette innsatsområdet.

56 av de totalt 185 kulturarvprosjekter som Norge per april 2009 støtter gjennom EØS-midlene foregår i Tsjekkia. Landet har størst andel av kulturarvprosjekter blant de 15 mottakerlandene. 

Viktig styrking av arbeidet
En gjennomgang av kulturarvprosjektene i Tsjekkia ble nylig offentliggjort. Rapporten slår fast at støtten fra EØS-midlene har muliggjort en viktig styrking av arbeidet med å bevare Tsjekkias kulturarv, særlig på regionalt og lokalt nivå.

Mange av prosjektene har bidratt til å redde kulturskatter som stod i fare for å bli fullstendig ødelagt som følge av manglende økonomiske midler til bevaring. Rapporten peker på at man i restaureringsarbeidet gjør bruk av lokal arbeidskraft og således bidrar til å vedlikeholde og bevare lokale håndverkstradisjoner.

Tilgjengelig for alle
Det renoverte slottet i Pardubice, 10 mil øst for Praha. Foto: ProsjekteierI tillegg til å restaurere historiske og religiøse bygninger og monumenter, har prosjektene bidratt til å gjøre kulturminnene tilgjengelig for lokalbefolkning og turister. Prosjektene er synlige og tilgjengelige, og flere steder har besøkstallene økt etter prosjektene ble igangsatt. På denne måten bidrar prosjektene i følge rapporten til å styrke nasjonal og lokal bevissthet og identitet.

EØS-midlene har også en positiv innvirkning på bevaring av utsatte, historiske skrifter i Tsjekkia. Digitalisering av dokumenter og publikasjoner – om lag 16.000 enheter – sikrer disse for ettertiden samtidig som de gjøres tilgjengelig for alle via internett.

Prosjekter i hele landet
Restaureringsarbeider i Úštek, en liten by i Nord-Tsjekkia.Foto: Helena BenyskovaNorges bidrag til å bevare kulturarven i Tsjekkia utgjør et komplement til støtten fra EU, som fortrinnsvis støtter større prosjekter på nasjonalt nivå. EØS-midlene støtter prosjekter i alle Tsjekkias 14 regioner.

De 56 vedtatte prosjektene mottar en samlet støtte på nær 350 millioner kroner (41 millioner euro). Noen prosjekter er avsluttet, mens mange fortsatt er på et tidlig stadium.

Rapporten konkluderer med at prosjektene gjennomføres på en profesjonell og effektiv måte og ser ut til å nå de forventede resultatene. Prosjektene er i tråd med nasjonale prioriteringer innen kulturarvfeltet. Kravet til bærekraftighet er ivaretatt gjennom egne vedlikeholdsfond, videre finansiering av lokale myndigheter og prosjekteiere, og gjennom gaver.

Gjennomgangen ble utført av konsulentselskapene Cross Czech og Nordic Consulting Group høsten 2008, og omfatter 29 vedtatte prosjekter innen ulike kategorier kulturarvprosjekter.

 

Mer informasjon:
Rapport om kulturarvprosjektene i Tsjekkia (pdf-dokument)
Faktaark om kulturarvinnsatsen under EØS-midlene (pdf-dokument)
Hjemmesiden til EØS-midlene