Historisk arkiv

WTO: Rapport om den økonomiske krisen og handelsrelaterte tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Samme dag som finansministeren redegjorde for regjeringens tiltakspakke i Stortinget, framla WTOs generaldirektør en rapport om den finansielle og økonomiske krisen og handelsrelaterte tiltak.

Den vedlagte rapporten er stilet til WTOs organ for gjennomgang av handelspolitkken (TPRB), og vil etterhvert bli tatt til behandling der.
 
Utgangspunktet for rapporten er en uro over at handelsbegrensende tiltak kan bli en del av svaret på den økonomiske krisen. Det erkjennes i rapporten at faren for en slik respons er reell, så lenge WTOs medlemmer har rikelig anledning til å øke både tollsatser og subsidier uten å bryte sine WTO-forpliktelser. En økning av forpliktelsesnivået gjennom sluttføring av Doha-runden framstår i dette perspektiv som maktpåliggende.
 
Rapporten viser til utsagn fra G-20, APEC og andre om ikke å ikke å skape nye hindringer for bl.a. handel og investeringer det nærmeste året. Rapportens hovedkonklusjon er at "to date, most WTO Members appear to have successfully kept domestic protectionist pressures under control".
 
Rapporten viser at både økonomisk vekst og internasjonal handel er blitt betydelig svekket, og at utsiktene for 2009 er nokså mørke (veksten i den globale produksjonen anslås å synke fra 2,5 pst. til 0,9 pst. fra 2008 til 2009, mens veksten i verdenshandelen i samme periode anslås å synke fra 4 pst. til -2,1 pst). WTO-sekretariatet baserer seg i denne framstillingen i stor grad på Verdensbankens Global Economic Prospects 2009.
 
Rapporten gir en oversikt over redningspakker og andre tiltak overfor finansinstitusjoner - på listen finnes drøyt 20 land, med få unntak OECD-land. Rapporten gir også en oversikt over handelspolitiske og handelsrelaterte tiltak, herunder økte tollsatser, statsstøtte (særlig til bilindustrien), eksportsubsidier og ikke-tollmessige handelshindringer. Oversikten omfatter et drøyt titalls land og tollunioner. At empirien kanskje ikke er helt patent illustreres av at den norske bytteordningen fra oktober i fjor ikke er med i oversikten. Rapporten finner ikke holdepunkter for noen nevneverdig endring i bruken av antidumpingtiltak.
 
I fjor høst var det atskillig bekymring i WTO for at særlig utviklingslandenes adgang til handelsfinansiering var vesentlig svekket som følge av nedgangstidene. På dette feltet tegner rapporten et mer positivt bilde enn ventet. Både nasjonale eksportkredittinstitusjoner og utviklingsbankene har vært aktive, og mulighetene for lånefinansiering av eksport og import er igjen blitt bedre.

Les rapporten fra WTO