Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Bidrar til å bevare biologisk mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EØS-midlene gir et relevant bidrag til å oppfylle nasjonale og internasjonale forpliktelser når det gjelder å bevare biologisk mangfold. Det viser en ekstern gjennomgang av prosjektstøtten i perioden 2004-2009.

Gjennom EØS-midlene støtter Norge et miljøprosjekt på grensen mellom Estland og Russland. Foto: Piret MarvetNorge støtter blant annet et miljøprosjekt i Estland ved østgrensen mot Russland hvor bevaring av biologisk mangfold er blant tiltakene.

Fisken forsvant
Prosjektet skal etablere forvaltningsplaner for området, og vil bidra til å gjenopprette vannføringen i grenseelven Narva (bildet) og fire andre elver i fylket Ida-Virumaa.

Deler av Narva ble tørrlagt på 1950-tallet da det ble etablert et kraftverk på russisk side. Dette stengte veien for laks og ørret på vei til sine naturlige gyteplasser, og dermed forsvant også næringsgrunnlaget for fiskere i området. Målet er å finne løsninger som vil kompensere for disse inngrepene.

Prosjektet er knyttet opp mot gjennomføringen av Natura 2000 i Estland, beskyttelse av truede dyrearter og gjennomføring av EUs vanndirektiv i Estland. Norsk institutt for naturforskning (NINA) deltar som samarbeidspartner i prosjektet.

Gode resultater
De vel 50 prosjektene som omhandler bevaring av biologisk mangfold får gode skussmål i en ekstern gjennomgang. Disse handler blant annet om å bevare flora og fauna, ulike forskningsaktiviteter samt tiltak for økt kunnskap og oppmerksomhet omkring biologisk mangfold. Flest prosjekter er det i Polen, Tsjekkia, Slovakia, Hellas, Estland og Portugal. 

Prosjektene omtales som robuste og relevante, og forventes å gi gode resultater. Mange av prosjektene har norsk samarbeidspartner. Samlet støtte fra EØS-midlene er på om lag 50 millioner euro.

Må øke bevisstheten
Årsaken til at det er forholdsvis få prosjekter som omhandler bevaring av biologisk mangfold i programperioden 2004-2009, kan ifølge gjennomgangen være at temaet ikke har bred nok appell i befolkningen i mottakerlandene. Informasjonstiltak kan være én måte å øke bevisstheten og interessen for bevaring av biologisk mangfold. Fortsatt involvering av frivillige organisasjoner kan være et annet tiltak, foreslår rapporten.

Les mer om gjennomgangen på EØS-midlenes hjemmeside (engelsk)