Historisk arkiv

G20-landene motstår proteksjonisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Til tross for den mest alvorlige finanskrise og økonomiske krise siden 1930-tallet har myndighetene globalt motstått presset for å innføre nye restriksjoner på internasjonal handel og investeringer. Dette er konklusjonene i den tredje felles rapport fra OECD, WTO og Unctad forut for G20-toppmøtet i Toronto.

Rapporten dekker perioden november 2009 til mai 2010 og er gjort på oppfordring fra G20-toppmøtet i Pittsburgh i september 2009. De tre organisasjonene samarbeider om å overvåke utviklingen i handels- og investeringspolitikken og rapporterer om nye tiltak G20–landene eventuelt innfører. I tillegg til analyser og vurderinger inneholder rapporten detaljerte landlister over nye tiltak. Denne åpenhet omkring politikken er et nyttig kritisk lys på tiltak som både OECD og WTO har erfaring med som ledd i å styrke medlemslands motstandskraft overfor press fra utsatte grupper i vanskelige økonomiske tider.

Rapporten peker på at det dramatiske fallet i 2009 i internasjonal handel (-12 prosent)  ventes å snus til en oppgang på 9,5 prosent i 2010, mens for direkte utenlandske investeringer (FDI) (- 40 prosent) ventes kun en moderat oppgang. Dette henger sammen med at selv med betydelig oppgang i fremvoksende økonomier i Asia, Afrika og Latin-Amerika ventes den globale økonomiske veksten å være kun 4,2 prosent i 2010. Med den dramatiske utvikling i offentlige finanser, særlig i Europa, vil handel og investeringer være viktig kilde til økonomisk vekst og utvikling.

Av handelstiltak er det spesielt igangsettelser av nye anti–dumping-undersøkelser som er økt,  men det er også en viss økning i bruk av toll, importforbud og importlisensiering.  Det uttrykkes også bekymring for begrensninger i handel med landbruksvarer gjennom bruk av sanitære og phytosanitære tiltak. Stål er den varegruppe som rammes klart mest av nye tiltak, men også maskiner, landbruksvarer og transportmidler rammes. Den viktigste nye utvikling synes å være en økende bruk av eksportbegrensende tiltak som eksporttoll, eksportforbud og eksportkvoter, i første rekke for landbruks- og råvarer.

Vedrørende investeringer gir rapporten et positivt bilde av at G20 i hovedsak har tatt tiltak som virker fremmende på investeringer, men noen land synes å ha gjort opprinnelig midlertidige krisetiltak mer permanente. 

Alt i alt gir rapporten et relativt betryggende bilde av kun begrensede nye diskriminerende handels- og investerings tiltak. Utfordringen framover blir å holde fast ved denne politikken når stimulerings- og krisetiltak etter hvert avvikles og næringslivet vil måtte vende seg til mer normale konkurranseforhold. Særlig krevende er dette der gjeldskrisen tvinger land til å avvikle tiltakene før vekstkraften er tilbake i økonomien. Avslutning av Doha-runden i WTO vil være det beste virkemiddel for en handels- og investeringsledet vei ut av krisen.

Se WTOs nettside med rapporten og dens vedlegg