Historisk arkiv

Armenias utenriksminister på besøk i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Under sitt besøk 29. januar fremhevet utenriksminister Edward Nalbandian ønsket om å styrke de bilaterale forbindelsene med Norge.

Under sitt besøk 29. januar fremhevet utenriksminister Edward Nalbandian ønsket om å styrke de bilaterale forbindelsene med Norge. Også Armenia vil i 2011 markere jubileet for Fridtjof Nansen, som fremdeles har en viktig plass i armenernes bevissthet. Nalbandian uttrykte også ønske om å styrke avtalegrunnlaget for forbindelsene mellom de to land og håpet at Armenia ville tiltrekke norsk næringsliv og investeringer.

I politiske samtaler drøftet utenriksministrene Støre og Nalbandian en rekke tema, fra bilaterale anliggender til den regionale situasjonen i Sør-Kaukasus og andre internasjonale spørsmål.

Ministrene var enige om å styrke den politiske dialogen, bl.a. gjennom bilaterale konsultasjoner mellom de to utenriksdepartementene. Det var også enighet om å videreutvikle andre sider ved forbindelsene, inklusive behovet for eventuelle nye avtaler.  Under besøket ble det undertegnet en bilateral tilbaketagelsesavtale.

- I en tid med stadig større mobilitet og migrasjon vil denne avtalen være en viktig del av forbindelsene mellom våre to land, sa utenriksminister Støre.

Utenriksminister Nalbandian inviterte sin norske kollega til å besøke Armenia.

- Vi verdsetter våre forbindelser med Norge og ser frem til å styrke samarbeidet, uttalte Nalbandian.

Støre hilste velkommen Armenias og Tyrkias anstrengelser for å nå enighet om en normalisering av forholdet mellom de to nabolandene, inklusive åpning av grensen og opprettelse av diplomatiske forbindelser.

Utenriksminister Nalbandian ved Fridtjof Nansens grav. Foto: Jan Sørensen, Fridtjof Nansens InstituttMinistrene utvekslet også synspunkter på fredsprosessen for Nagorno-Karabakh. Støre uttrykte Norges fulle støtte til anstrengelsene som gjøres innenfor rammen av Minsk-gruppen i OSSE for å bidra til å nå enighet om en fredelig løsning. Ministrene bekreftet sin støtte til de rammene for videre formhandlinger som er reflektert i erklæringen fra OSSEs utenriksministermøte i Athen i 2009.

Utenriksminister Nalbandian holdt også et foredrag på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og besøkte Nansens tidligere hjem (nå Fridtjof Nansens Institutt).