Historisk arkiv

Norge skuffet over dom mot kinesisk menneskerettighetsforkjemper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er skuffet over at dommen på 11 års fengsel mot den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble opprettholdt etter ankebehandlingen i Beijing.

Norge er skuffet over at dommen på 11 års fengsel mot den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble opprettholdt etter ankebehandlingen i Beijing i dag.  

Liu Xiaobo ble 25. desember i fjor dømt for ”undergravelse av statsmakten” og for å ha benyttet seg av sin rett til å uttrykke sine meninger gjennom demokratioppropet ”Charter 08”, offentliggjort i forbindelse med 60-årsdagen til FNs menneskerettighetserklæring den 10. desember 2008.  

- Norge oppfordrer kinesiske myndigheter til å løslate Liu Xiaobo uten betingelser, sier statssekretær Gry Larsen.  

Norge har ved en rekke anledninger de siste par månedene tatt opp denne saken med kinesiske myndigheter. Norge sluttet seg også til en EU-erklæring om saken 14. desember i fjor.  

- Norge ser alvorlig på at ytringsfriheten på denne måten begrenses i Kina. Vi  oppfordrer kinesiske myndigheter til å respektere befolkningens rett til fritt og fredelig å kunne uttrykke sine meninger, i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier statssekretær Gry Larsen.