Historisk arkiv

EU: Godt, bredt og tettere samarbeid med Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EU og Norge har et godt forhold, og samarbeider nært på en rekke viktige områder. Relasjonene har blitt enda bedre de siste to årene. Slik konkluderer EUs medlemsland om Norge i sin gjennomgang av forholdet til Efta-landene.

EU og Norge har et godt forhold, og samarbeider nært på en rekke viktige områder. Relasjonene har blitt enda bedre de siste to årene. Slik konkluderer EUs medlemsland om Norge i sin gjennomgang av forholdet til Efta-landene. 

EUs medlemsland har foretatt en gjennomgang av sitt forhold til Island, Liechtenstein, Norge og Sveits, med en egen del viet EØS. Dette er en oppfølging av en tilsvarende gjennomgang i desember 2008. Resultatet ble offentliggjort etter rådsmøtet for allmenne saker 14. desember. 

Rådet konkluderer med at forholdet til Norge er godt og at relasjonene har blitt enda bedre de to siste årene. Arbeidet med å innlemme EØS-relevant regelverk får positiv omtale. Norge får også anerkjennelse for det betydelige bidraget til sosial og økonomisk utjevning i Europa som gis gjennon EØS-midlene 2009-2014. 

Rådet har merket seg regjeringens forskningsbaserte gjennomgang av EØS-avtalen, og oppmuntrer til en parallell gjennomgang på EU-siden. En slik gjennomgang bør også vurdere om EUs interesser er ivaretatt gjennom de eksisterende rammene, eller om man bør se bredere på dette for å sikre en horisontal samstemmighet. Samtidig er man opptatt av å se på muligheter for å oppdatere og forenkle prosedyrer i den tekniske gjennomføringen av EØS-avtalen. 

-  Det er veldig bra at også EU siden er opptatt av hvordan samarbeidet med Norge og EØS fungerer og ønsker å se på hvordan dette samarbeidet kan utvikles videre. Vi hilser derfor dette initiativet velkomment, sier statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet.

Norges tette samarbeid med EU innen utenriks- og sikkerhetspolitikken fremheves, blant annet deltakelsen i EUs sivile og militære operasjoner. Medlemslandene er rede til å fordype dette samarbeidet. Norge anses som en sentral partner i energispørsmål og er en viktig og stabil leverandør av gass og olje. EU ønsker derfor en fordypet dialog om energisaker med Norge. 

I konklusjonene fra rådet uttrykkes det skuffelse over manglende fremdrift i arbeidet med å liberalisere handel med bearbeidete landbruksprodukter, og Norge henstilles om et aktivt engasjement. 

Konklusjonene fra Rådet for allmenne saker 14. desember finnes her.