Historisk arkiv

Klimaendringer kan gi flere naturkatastrofer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er viktig at nødhjelpa til flomofrene i Pakistan tar spesielt hensyn til kvinner og barn, understreket statssekretær Ingrid Fiskaa under hastemøtet i FN. Hun satte også fokus på at klimaendringer kan føre til flere store naturkatastrofer.

- Det er viktig at nødhjelpa til flomofrene i Pakistan tar spesielt hensyn til kvinner og barn, understreket statssekretær Ingrid Fiskaa under hastemøtet i FN.

Hun satte også fokus på at klimaendringer kan føre til flere store naturkatastrofer. FN kalte torsdag inn til hastemøte om flomkatastrofen i Pakistan. Det er enorme behov for hjelp. Statssekretær Ingrid Fiskaa holdt Norges innlegg på det internasjonale toppmøtet.

- Flommen er en av de største naturkatastrofene Pakistan har sett. Det er viktig at verden kommer sammen for å trå til og sette skikkelig fokus på katastrofen. Folk trenger hjelp nå, spesielt kvinner og barn, sier Fiskaa.

Ingrid Fiskaa på FNs talerstol. (Foto: Ragnhild Simenstad, UD)

Les hele Norges innlegg i FN her (på engelsk).

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi var blant deltakerne.

Se bilder fra FN-møtet her.

Hver dag siden flommen startet i juli har flere og flere mennesker blitt berørt av katastrofen. Rundt 20 millioner mennesker fra nord til sør i landet er rammet. Situasjonen er kritisk for mer enn 6 millioner mennesker. De trenger mat og rent vann. De er helt avhengige av hjelp for å overleve. På det verste skal det ha kommet ni meter regn i løpet av fem døgn i flomområdene. Det er ti ganger mer enn det som er vanlig i løpet av et helt år.

- Det som skjer i Pakistan minner oss på at klimaendringer kan gjøre store katastrofer enda verre. Det jager millioner av mennesker på flukt, sa Fiskaa i sitt innlegg.

Norge gir 115 millioner kroner til flomofrene i Pakistan, i tillegg til 185 millioner kroner i vanlig bistand. Norge støtter organisasjoner med lang erfaring og kunnskap om Pakistan. FN, Flyktninghjelpen og Røde Kors er blant de viktigste.

Se hvordan de norske pengene brukes her.