Historisk arkiv

Norge valgt inn i FNs fredsbyggingskommisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

16. desember ble Norge valgt inn som medlem i FNs fredsbyggingskommisjon. – Gjennom dette kan vi bidra til å styrke FNs evne til å hjelpe krigsherjede land i den viktige overgangen fra krig til varig fred, sier statssekretær Espen Barth Eide.

I går ble Norge valgt inn som medlem i FNs fredsbyggingskommisjon. – Gjennom dette kan vi bidra til å styrke FNs evne til å hjelpe krigsherjede land i den viktige overgangen fra krig til varig fred, sier statssekretær Espen Barth Eide.    

I 2005 identifiserte Kofi Annan et stort hull i FNs organisasjon: FN-systemet var ikke tilfredsstillende satt opp til å koordinere og holde fokus på fredsbygging og stabilisering etter konflikt. Mens FN har over 100.000 kvinner og menn i uniform over hele verden i fredsbevarende operasjoner, har verdenssamfunnet liten kapasitet til å følge opp den skjøre freden etter at fredsbevarende styrker trekkes ut. 

Denne mangelen er spesielt alvorlig fordi svært mange land opplever tilbakefall til væpnet konflikt i løpet av få år. Under FN-toppmøtet i 2005 besluttet derfor FNs medlemsland å opprette Fredsbyggingskommisjonen ("Peace Building Commission"). Det er et rådgivende organ under Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen for å øke fokus på land som nylig har kommet ut av konflikt.

- Det internasjonale samfunnets fokus på konfliktområder er ofte flyktig. Dette fører til at altfor mange land faller tilbake til vold kort tid etter at en skjør fred er vunnet.  Det er derfor viktig at FN gir langsiktig og koordinert hjelp til fredsbygging også etter fredsbevarende tropper pakker sammen og fjernsynskameraene skrus av, sier statssekretær Ingrid Fiskaa.

En viktig oppgave for kommisjonen er å mobilisere politisk vilje og ressurser for å stabilisere krigsherjede land. Det er også viktig å bidra til at den internasjonale bistanden gis på en bedre planlagt og samordnet måte enn det som ofte er tilfellet i dag.  Et eget fredsbyggingsfond ble også opprettet samtidig med Fredsbyggingskommisjonen. Fondet skal finne måter å hjelpe krigsherjede land, støtte fredsbyggingsaktiviteter som bidrar til stabilisering og dermed øke et lands mulighet til å løse konflikter på en fredelig måte. Norge gir 200 millioner kroner til fondet og er den fjerde største giver. 

- I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen å styrke Norges bidrag til fredsbygging og utvikling i sårbare stater og ytterligere systematisere vår innsats på dette felt.  Vår deltakelse i FNs fredsbyggingskommisjon er et viktig bidrag for å innfri dette løftet, sier statssekretær Espen Barth Eide.