Historisk arkiv

Afghanistan-debatt på Dragvoll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UDs sikkerhetspolitiske utvalg arrangerte 12. april sitt første åpne møte på NTNU i Trondheim.

Monica K. Mattsson (generalsekretær Folk og forsvar), Tomas C. Archer (tidligere generalløytnant), Torbjørn L. Knutsen (professor NTNU) og Dag Henriksen (major Luftkrigsskolen i Trondheim) diskuterte Afghanistans utfordringer under møteledelse av førsteamanuensis Gunnar Fermann Afghanistan. Tittelen for møtet var satt til ”Mot en faglig informert Afghanistan debatt: Hva kan vi lære av den norske deltakelsen?”

Professor Knutsen ga en innføring i bakgrunnen for intervensjonen og dagens status; milliarder av kroner, tusenvis av soldater og hundrevis av menneskeliv har gitt få resultater. Svarene på hvorfor Afghanistan-engasjementet har vist seg så vanskelig ligger i at Afghanistan er et statsløst, anarkistisk samfunn, fragmentert i klaner med skiftende politiske allianser, forklarte Knutsen. Professoren mente at militære intervensjoner ødelegger rotfestet i samfunnet som er nødvendig for at et demokrati kan vokse frem.

Monica Mattsson sa at kvinners situasjon er noe bedret, flere jenter enn før får blant annet skolegang. Men den religiøse konteksten er en utfordring for samfunnsutvikling og likestilling i Afghanistan, siden islamsk lov er overstilt juridisk lov. Tomas Archer trakk frem viktigheten av en samordnet strategi for den sivile/humanitære og militære innsatsen for effektivitet og måloppnåelse, og kritiserte med det regjeringens posisjon om å holde den militære innsatsen adskilt fra den humanitære. Major Dag Henriksen pekte på problemet ved at militærmakt benyttes uten at det finnes en klar målsetning eller strategi for maktbruken.

Paneldeltakerne trakk frem et vell av utfordringer, men få løsninger, og en enighet om at ”Afghanistan er vanskelig” rådet. Studentenes etterspurte derfor konkrete svar om Afghanistans fremtid, da det ble åpnet for spørsmål fra salen. Hva skal til før Norge trekker seg ut av Afghanistan, og vil intervensjonen noensinne oppfattes som en suksess? Litt kritikk av det militære fokuset kom òg til syne; studentene mente både økonomer og antropologer burde vært med på laget da det internasjonale samfunnet gikk inn i ukjent land: En helhetlig og gjennomtenkt tilnærming burde ha vært selvsagt.

Gikk du glipp av Afghanistan-møtet i Trondheim? Se debatten på nett-tv!