Historisk arkiv

Grusom avstraffelsesmetode i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

En mann som i 2008 ble dømt for å ha kastet syre i ansiktet på en kvinne skal ifølge iranske medier få svovelsyre dryppet i begge øyne kommende lørdag. - Blinding med syre er en grusom avstraffelsesmetode som ikke er et sivilisert samfunn verdig, sier statssekretær Gry Larsen.

En mann som i 2008 ble dømt for å ha kastet syre i ansiktet på en kvinne skal ifølge iranske medier få svovelsyre dryppet i begge øyne kommende lørdag.

 - Blinding med syre er en grusom avstraffelsesmetode som ikke er et sivilisert samfunn verdig, sier statssekretær Gry Larsen.
 
Avstraffelsesmetoden er klart i strid med både Irans internasjonale forpliktelser, inkludert forbudet mot tortur. Det at fornærmede selv skal utføre straffen er i strid med prinsippet om at straffeutføring er statens ansvar. At leger deltar ved avstraffelsen er dessuten et klart brudd med legeetiske prinsipper. Det er ikke kjent at blinding med syre har vært brukt som avstraffelsesmetode tidligere.
 
 - Vi vil på det sterkeste oppfordre Iran til å stoppe gjennomføringen av en slik umenneskelig avstraffelse, understreker statssekretær Larsen.