Historisk arkiv

20-årsmarkering med de baltiske landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Vi lukket en parentes, mer enn vi startet et nytt kapittel! Slik kommenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre at det i år er 20 år siden Norge gjenopprettet diplomatiske forbindelser med Estland, Latvia og Litauen.

Fra venstre: Utenriksminister Støre, Estlands utenriksminister Urmas Paet og Latvias utenriksminister Girts Valdis Kristovskis. Foto: C.Grotnes Halvorsen, UDI formiddag ble dette markert med et seminar på Fredssenteret. I tillegg til Støre deltok Estlands utenriksminister Urmas Paet, Latvias utenriksminister Girts Valdis Kristovskis og Litauens viseutenriksminister Egidijus Meilūnas.

Parentesen Støre siktet til var perioden de baltiske landene var under sovjetisk okkupasjon. Da ble nesten all kontakt brutt.

– Etter frigjøringen har vi gjenopprettet kontakter som strekker seg tusen år tilbake i tid, og vi har etablert nytt samarbeid, sa Støre.

Han fikk svar fra sine baltiske kolleger som alle takket for den norske støtten i kampen for frihet og demokrati.

Urmas Paet delte en personlig opplevelse fra sitt studieopphold i Norge som har satt varige spor. Under en biltur i 1996 gikk han tom for bensin på Fagernes. Samtidig var han uten kontanter. Det var søndag og bankene var stengt. Rådvill oppsøkte han lensmannskontoret. Der fikk han låne 200 kroner.

– Det er min plikt å hjelpe andre, sa politimannen til meg. Jeg har tenkt ofte på dette, plikt til å hjelpe. Jeg er glad for å kunne si at politiet i Estland av i dag også har utviklet seg i denne retningen. Det har ikke alltid vært slik, sa Paet.

Etter innledningene ble det åpnet for spørsmål fra salen. De baltiske ministrene ble blant annet utfordret på migrasjon. Alle landene opplever negativ befolkningsvekst på grunn av stor utflytting. Det ble også oppfordret til mer internt samarbeid mellom de baltiske landene om store infrastrukturinvesteringer.

I etterkant undertegnet Paet og Støre en ny avtale om EØS-midler til Estland fram til 2014. Grønn innovasjon og samarbeid med norske bedrifter er et av hovedsatsingsområdene i denne perioden.