Historisk arkiv

EØS-midlene:

Inngår samarbeid med Transparency International

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Transparency International (TI) blir ny samarbeidspartner for EØS-midlene. TI skal være med å sikre åpenhet og motvirke korrupsjon i forbindelse med gjennomføringen av prosjekter under EØS-midlene.

Transparency International (TI) blir ny samarbeidspartner for EØS-midlene. Det globale anti-korrupsjonsnettverket skal være med å sikre åpenhet og motvirke korrupsjon i forbindelse med gjennomføringen av prosjekter under EØS-midlene.

– Vi er svært fornøyd med å få Transparency International med på laget. Dette vil ytterligere styrke giver- og mottakerlandenes felles kamp mot korrupsjon og misbruk av prosjektpenger, sier statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet.

TI skal blant annet vurdere korrupsjonsrisikoer innenfor ulike sektorer og institusjoner i mottakerlandene. De skal også utvikle en egen metode for risikovurdering spesielt tilpasset forvaltningen av EØS-midlene. Det skal også gjennomføres pilotprosjekter innenfor offentlige anskaffelser hvor risikoen for korrupsjon kan være stor.

– Vi er midt i prosessen med å inngå nye avtaler om bidrag til mottakerlandene. Derfor er det viktig å analysere risikofaktorer. For alle involverte parter er åpenhet og ansvarlighet førsteprioritet. Erfaringene fra den forrige runden med EØS-midler lover godt, sier Lahnstein.

EØS-midlene skal bidra til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Pengene går til prosjekter i de nyeste EU-landene og Spania, Portugal og Hellas. Pengene er et solidarisk bidrag fra Norge, Island og Liechtenstein. For avtaleperioden fram til 2014 er det satt av omlag 14 milliarder kroner. Norges andel er på 97 prosent.

Samarbeidet med Transparency International presenteres i Praha 6. september under et seminar for giver- og mottakerland.