Historisk arkiv

FN: Norge talte Roma midt i mot

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge forsvarte kvinners rett til moderne prevensjonsmidler og selvbestemt abort i kraftige ordelag under et møte i FNs kommisjon for befolkning og utvikling. - De som ønsker å kriminalisere abort bærer et ansvar for mange kvinners død, sa FN-ambassadør Morten Wetland på møtet i New York 13. april.

FN-ambassadør Morten Wetland. Foto: Emma Kwesiga Lydersen, UD

FNs kommisjon for befolkning og utvikling pågår hele denne uken i FN i New York. Årets tema er fruktbarhet, reproduktiv helse og utvikling og har skapt steile fronter.

Ambassadør Wetland påpekte hvilken uheldig rolle enkelte grupper har spilt under forhandlingene, bl.a. representanter for ulike trosretninger:

- Religioner er opptatt av folks ve og vel. Vi blir derfor urolige ved misbruk av religioner og ideologier som fører til unødvendig lidelse og til at flere tusen mennesker dør. Vi bør forene våre krefter i en human tilnærming for å sikre sunne seksuelle og reproduktive liv.

Les det norske innlegget her.

Mer enn 200 millioner kvinner som ønsker å unngå graviditet har ikke tilgang til moderne og effektive prevensjonsmidler. En av fire bruker ikke moderne prevensjonsmetoder. Tilgang til prevensjon vil føre til at 150.000 færre kvinner dør i barsel og til 25 millioner færre aborter.

Norge brukte også anledningen til å flagge rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transeksuelle personer.

- Vi vet også at heterofili ikke er den eneste måten mennesker uttrykker kjærlighet og omsorg på. Vi har hørt hvordan individer og familier lider pga diskriminering og forfølgelse av folk som har en seksuell orientering som er annerledes enn flertallet. Seksuelle rettigheter er menneskerettigheter, og bør sikres for alle mennesker.

Den norske delegasjonen til årets sesjon i FNs kommisjon for befolkning og utvikling har representanter fra Norad, Statens helsetilsyn, Statistisk Sentralbyrå, samt FN-delegasjonen i New York.

FNs kommisjon for befolkning og utvikling.