Historisk arkiv

Norge tar sterk avstand fra planlagt henrettelse av mindreårig i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er sterkt beklagelig at det kan se ut som om Iran nå planlegger å gjennomføre henrettelse av den 17 år gamle Alireza Mollasoltani i morgen, sier statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet.

- Det er sterkt beklagelig at det kan se ut som om Iran nå planlegger å gjennomføre henrettelse av den 17 år gamle Alireza Mollasoltani i morgen, sier statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet.

- Jeg oppfordrer Iran til å etterleve sine internasjonale forpliktelser etter FNs barnekonvensjon og FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Begge disse konvensjonene, som Iran har ratifisert, forbyr henrettelse av mindreårige og personer som var mindreårige da den straffbare handlingen fant sted.

Iran er hvert år et av de landene i verden som gjennomfører flest dødsstraffer. Norge har ved flere anledninger tatt dette opp med iranske myndigheter, og oppfordret dem til å revurderer spørsmålet om dødsstraff.

- President Ahmadinejad har selv sagt at Iran ikke henretter mindreårige, og jeg oppfordrer presidenten til å la handling følge ord, sier statssekretær Larsen

Norge arbeider mot dødsstraff både i multilaterale fora og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff med land der dette praktiseres. Vi har et spesielt fokus på enkeltsaker der man er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten. Videre oppfordrer Norge de statene som ikke har gjort det til å ratifisere internasjonale avtaler som forbyr dødsstraff.