Historisk arkiv

Medfølelse fra hele verden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norske ambassader får nå blomster, hilsener og kondolanser fra folk og myndigheter over hele verden.

Mange land føler sorg og sympati med Norge etter bomben i Oslo og massakren på Utøya. Flere norske ambassader og utenriksstasjoner mottar blomster, hilsener og kondolanser, og mange besøkende tenner levende lys utenfor.

Se våre bilder på Flickr.

Den amerikanske befolkningen deler vår sorg

President Barack Obama og visepresident Joe Biden undertegnet i dag kondolanseprotokollen på den norske ambassaden i Washington. Presidenten sa til Chargé d'affaires Berit Enge at som far følte han med foreldrene til de omkomne og skadede. Han fortalte at han selv har en datter på sommerleir denne uken.

Ektefølt engasjement i Storbritannia

I Storbritannia har mange vært sterkt preget av det som har skjedd i Norge. Ved ambassaden i London har det vært en overveldende pågang av mennesker som ønsket å uttrykke sin sorg og medfølelse med de etterlatte. Den første buketten kom fredag kveld, med et dansk flagg og teksten "brothers".

I tillegg til statsminister David Cameron, har utenriksminister William Hague og en rekke andre representanter for offentlige myndigheter, ambassadører, medfølende briter og nordmenn i Storbritannia besøkt ambassaden for å uttrykke sin sorg og sympati ved å signere kondolanseprotokollen. I en periode var pågangen så stor at ambassaden måtte legge ut tre protokoller for at ventetiden ikke skulle bli for lang. Dette viser et ektefølt engasjement i Storbritannia som varmer i en vanskelig tid. I tillegg til ambassaden i London strømmet britene til kondolanseprotokoller i Edinburgh, Liverpool, Cardiff, Aberdeen og Manchester.

Everyone in Britain stands with the people of Norway at this time of great sadness and mourning. We remember those who lost their lives in Oslo and Utøya on 22nd July in an act of appalling barbarism. We know that the courage, the decency and the resilience of the Norwegian people will overcome this evil.

- Statsminister David Cameron

Tyskere håper Norge bevarer sitt åpne samfunn

Den norske ambassaden i Berlin har i helgen blitt besøkt av enormt mange tyskere, blant annet partileder Sigmar Gabriel og flere hundre medlemmer i det tyske sosialdemokratiske parti (SPD). Mange kommer fordi de har kjente og kjære i søsterpartiet sitt. Alle kommer for å vise sin sorg og medfølelse til nordmenn. Flere har uttrykt håp om at Norge fortsatt klarer å bevare det frie og åpne samfunnet som vi har.

Den nordiske ambassaden i Berlin har vært åpen i helgen, og folk har strømmet til for å skrive i kondolanseprotokollen. Det ble samtidig vist direktesendinger fra norsk TV, og flere tyskere så lenge på den følelsesladede gudstjenesten, som det ikke trengtes norskkunnskaper for å forstå.

 Les mer på ambassadens nettside.

Tusenvis samlet seg i Notre Dame

Den siste etappen i Tour de France ble avholdt søndag i Paris. Etappen ble innledet med ett minutts stillhet for ofrene og deres pårørende. På kvelden ble det avholdt minnegudstjeneste i katedralen Notre Dame, hvor omlag to tusen mennesker samlet seg til en gripende og vakker seremonien. Flere av de norske Tour-tilskuerne var til stede med norske flagg.

Lederen for Det franske sosialistpartiet, Harlem Desir, ledsaget av lederen for partiets ungdomsorganisasjon, la ned en krans ved ambassaden lørdag 23.juli med innskriften ”Ærbødig hilsen til våre norske venner og kamerater” (”Hommage a nos amis et camarades norvégiens”). Desir ba ambassaden videreformidle den dypeste medfølelse med Den norske regjering, Arbeiderpartiet og AUF. 

 

Tusenvis av dansker i spontan markering

I Danmark har flaggene vaiet på halv stang fra alle offisielle bygninger og mange private hus i helgen. På lørdag strømmet tusenvis av dansker til den norske ambassaden i København. De la ned hilsener, tente lys og det ble et stort blomsterhav utenfor ambassaden.

Lørdag kveld samlet 3000-4000 mennesker seg i en spontan markering utenfor ambassaden. Til stede var også flere av de danske partilederne. AUFs søsterorganisasjon, Dansk Sosialdemokratisk Ungdom, holdt appell. De frammøtte sang ”Til Ungdommen”. Ambassaden fremførte en varm takk til det danske folk for støtten. Les mer på deres hjemmesider.

Norske studenter arrangerte en minnesmarkering på mandag i København. Gjennom facebook-arrangementet ”CPH <3 Oslo” samlet de mennesker, og det ble holdt appell av den norske ambassade og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Svensk regjering i sørgegudstjeneste

I Sverige var det sørgegudstjeneste i den norske kirken i Stockholm på søndag. H.K.H. Kronprinsesse Victoria, hennes mann Daniel og fem ministere fra den svenske regjeringen var blant de som var til stede. Tidligere statsminister Ingvar Karlsson var også der.

Det har vært en utrolig strøm av kondolanser og støtteerklæringer fra alle deler av det svenske samfunnet. Både utenfor ambassaden og den norske kirken i Stockholm har det samlet seg et hav av blomster og lys, og tusener må ha vært forbi. Lørdag kveld samlet mange hundre deltakere utenfor den norske ambassaden, som takket for den varme støtten fra våre nærmeste naboer.

 

Finland flagget på halv stang

Søndag 24. juli flagget Finland på halv stang og Sosialdemokratenes Ungdomsparti arrangerte en allmenn minnesmarkering utenfor den norske ambassaden. De rundt fem hundre deltagerne uttrykte sin medfølelse med ett minutts stillhet. De sang også” Deilig er jorden” og ”Internasjonalen”. Les mer på ambassadens nettside.

Lys og blomster ble plassert på ambassadens trapp. Finnenes lavmælte deltakelse var bevegende.

Lys og blomster ble plassert på ambassadens trapp. Finnenes lavmælte deltakelse var bevegende. (Toni Jaconelli)

 

Skoleklasse i Tanzania kom med blomster

Ambassaden i Dar es Salaam har mottatt en strøm av støtte og varme hilsener fra tanzanianske ministre, andre lands ambassadører, bistandspartnere og venner. Tirsdag 26. juli kom mange for å signere kondolanseprotokollen på ambassaden. En skoleklasse kom også. Det var sterkt å se ungdom, like gamle som dem på Utøya, gi blomster og holde tale.

En skoleklasse i Dar es Salaam overrakte blomster og holdt tale til den norske ambassaden.

En skoleklasse i Dar es Salaam overrakte blomster og holdt tale til den norske ambassaden. (Veslemøy Lothe Salvesen, den norske ambassaden i Tanzania)

 

Vi får ikke inn norske tv-kanaler, men det har gjort inntrykk at det er vårt lille land, vår kongefamilie, vår statsminister, våre ungdommer som fyller tv-skjermene på BBC World, CNN og alle de andre internasjonale kanalene.

- Ambassadesekretær Veslemøy Lothe Salvesen i Dar es Salaam (Norge i verden)

 

Nato stoppet opp

Stillheten spredte seg i gangene da Natos hovedkvarter i Brussel gjennomførte et ”moment of silence”. Det var et sterkt bilde på det internasjonale samfunns sympati og solidaritet med det norske folk og ofrene etter 22. juli.

Les mer på Nato-delegasjonens nettsider.