Historisk arkiv

Norge tar sikte på å delta i Open Government Partnership

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er invitert til å slutte seg til det internasjonale initiativet ”Open Government Partnership”, OGP.

Siktemålet med OGP, først lansert av USAs president i en tale i FN i september 2010, er å fremme en åpen, tilgjengelig og velfungerende offentlig sektor, som grunnlag for demokrati og deltakelse, styrket sivilsamfunn, rettsstat og tilrettelegging for økonomisk og sosial utvikling i alle verdens land.

Bruk av teknologi som legger til rette for innbyggernes deltakelse og en åpen og etterrettelig forvaltning står også sentralt.

Open Government-samarbeidet er i prinsippet åpent for alle land. Et 70-tall land er i første omgang invitert, fordi de oppfyller minimumsstandarder med hensyn til åpenhet og demokrati. Andre kan slutte seg til, hvis de treffer konkrete tiltak.

Norge er invitert til å sitte i styringsgruppa for initiativet, sammen med USA, Storbritannia, Brasil, Mexico, Sør-Afrika, Indonesia og Filippinene. Et antall sivilsamfunnsorganisasjoner sitter også i OGPs styringsgruppe. Vårt internasjonale engasjement for åpenhet og forvaltning av petroleumsinntekter er en vesentlig grunn til at vi er invitert med i OGP, i tillegg til at Norge har en åpen og moderne offentlig sektor.

Open Government-initiativet er særlig rettet inn mot land med mindre åpen og svakere forvaltning og lavere offentlig tjenestenivå enn Norge. Gitt likebehandling av alle deltakende land, forventes imidlertid også land som scorer godt å utarbeide tiltak som peker utover eksisterende praksis. Det skal være dialog med representanter for det sivile samfunn om nasjonal oppfølging.

Utenriksdepartementet er sammen med Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) involvert i norsk oppfølging av Open Government Partnership og har invitert organisasjoner til et første møte for å orientere om initiativet og invitere til de første innspillene.

Se mer informasjon på OGPs hjemmeside.