Historisk arkiv

Oljefondet: Satser Norge alle pengene på feil hest?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Er det fremdeles mulig å tjene penger i det internasjonale finansmarkedet? Mens Norge fortsatt investerer i aksjemarkeder i vestlige land, flytter disse sine investeringer til Østens voksende markeder. Kina investerer strategisk for å sikre seg teknologi og råvarer. Bør Norge endre sin investeringsstrategi? Dette engasjerte publikum i et fullsatt Litteraturhus mandag kveld.

Den amerikanske økonomen Michael Hudson hevder at Norge har nytt godt av at det internasjonale finansmarkedet har vært overopphetet de siste 30 år. Med finanskrisen har denne trenden nå tatt slutt, og det er ikke lenger mulig å ”tjene penger på penger” Hudson mener at Norge heller må investere nasjonalt i infrastruktur og forskning.

Professor Hudson ble møtt av et debattpanel bestående av økonomene Ådne Cappelen (SSB) og Øystein Nordeng (BI), og journalist og forfatter Maria Reinertsen. Møtet var ledet av debattredaktør Marte Michelet. Panelet bemerket at Norge allerede bruker mye av oljepengene på nasjonal infrastruktur, men at det er svært viktig for en så liten økonomi som den norske å holde oljeinntekter og forbruk adskilt. Hudson oppfordret til å tenke gjennom hva vi vil at Norge skal leve av om 30 år, og å jobbe strategisk mot dette. Nordeng oppsummerte at Norge ikke ønsker makt og innflytelse, men å få være i fred til å nyte sin rikdom.

Litteraturhuset var redaksjonelt ansvarlig for møtet, som inngår i serien Norge i verden. Idealist eller realist?. Arrangementet var støttet av UD gjennom Refleksprosjektet og Dialogprosjektet kapital for utvikling. Hele møtet kan ses på nett-tv om kort tid.