Historisk arkiv

Solheim i Burkina Faso: - Jeg kunne høre skyting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Samtidig med at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte Burkina Faso skjøt misfornøyde soldater i lufta og plyndret butikker.

Solheim var på besøk i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou for å snakke om Elfenbenskysten.

- Jeg har møtt president Blaise Compaoré. Det har vært urolig her, men han flyktet aldri fra hovedstaden slik enkelte har hevdet. Han fortalte at misfornøyde soldater har skutt i lufta rett ved boligen hans, og plyndret butikker her i hovedstaden. Jeg kunne også høre skytinga, men situasjonen virker rolig nå, sa Solheim like etter å ha møtt presidenten, utenriksministeren og folk fra frivillige organisasjoner i det Vestafrikanske landet.

Burkina Faso har tette historiske bånd til nabolandet Elfenbenskysten. Presidenten har meklet i konflikten mellom valgvinner Alassane Ouattara og den tidligere presidenten Laurent Gbagbo. President Blaise Compaorés mekling førte i mars 2007 til den såkalte Ouagadougou-avtalen. Han har også hatt tett kontakt med begge presidentene den siste tiden.

- Elfenbenskysten har nå en historisk mulighet til å samle landet. Ouattara må rekke ut en hånd til de som ikke stemte på ham. Han må forsone folket etter den blodige konflikten, mener Solheim.

Han planlegger å reise til Elfenbenskysten så snart som mulig. Solheim kom direkte til Burkina Faso fra Ghana. Der ledsaget han kronprinsparet  på offisielt besøk. Les mer her.


Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og president Blaise Compaorés.
Foto: Ragnhild. H. Simenstad.