Historisk arkiv

20 millioner til bevaring av polarskuta Gjøa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Roald Amundsens ekspedisjon med Gjøa gjennom Nordvestpassasjen er viktig del av norsk og internasjonal polarhistorie. Derfor gir regjeringen i dag 20 millioner til et vernebygg over polarskuta Gjøa, sier statssekretær Torgeir Larsen.
 
I dag er det 101 år siden Roald Amundsen ble førstemann til Sydpolen. Men Amundsen var også den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen i én ekspedisjon. Det gjorde han med polarskuta Gjøa fra 1903 til 1906.
 
Gjøa har vært gjenstand for stor internasjonal interesse. I 1909 ble den satt på land og utstilt i San Fransisco og ble først i 1972 bragt tilbake til Norge og plassert ute ved Frammuseet på Bygdøy. Skuta de siste årene vært utsatt for betydelig slitasje som følge av vekslende værforhold. Utenriksdepartementet gir i dag 20 millioner kroner i støtte til Frammuseet for å sikre bevaringen av den historiske skuta og dermed styrke profileringen av norsk polarhistorie.
 
- Frammuseets innsats for å formidle denne delen av norsk kulturarv er viktig. Jeg er derfor glad for at vi nå får på plass et vernebygg som tar vare på Gjøa for kommende generasjoner, sier statssekretær Kjersti Stenseng.
 
– Gjenstander forteller gjerne mer enn ord. Derfor er det viktig å bevare Gjøa slik at de mange norske og utenlandske besøkende og kommende generasjoner kan bli kjent med den rollen Norge har spilt internasjonalt i Arktis og Antarktis , sier statssekretær Torgeir Larsen.