Historisk arkiv

Bokprosjektet ”Verden i 2030” avsluttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har foretatt en grundig gjennomgang av bokprosjektet «Verden i 2030». På bakgrunn av denne gjennomgangen har vi besluttet å avslutte prosjektet. UD skulle ha invitert inn minst tre kandidater som kunne ta på seg oppdraget med å skrive boka. Det ble ikke gjort, og utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager dette.

UD ønsket å engasjere en uavhengig journalist/forfatter for å føre boka i pennen, for å sikre en så objektiv fremstilling som mulig. Det viser seg at den bestemmelsen som ble lagt til grunn for å engasjere en utvalgt forfatter ikke skulle vært brukt i dette tilfellet. Årsaken til at denne fremgangsmåten ble valgt, var at man ikke ønsket å gjøre ideen med boka kjent før utgivelsen, noe som ville skjedd gjennom konkurranseutsetting.  Da forlag ble valgt, ble tre invitert til å komme med tilbud. Men det skjedde altså ikke i prosessen med å peke ut forfatter.

Ettersom beslutningen om å gjennomføre prosjektet ble fattet på et ufullstendig grunnlag, legger UD nå prosjektet til side. Refleks skal bidra til gjennomtenkning og åpen debatt om sentrale veivalg i norsk utenrikspolitikk. Dette gjør vi  blant annet gjennom folkemøter, debatt på nett og i trykte medier, tilstedeværelse på sosiale medier og skriftlige utgivelser.

Refleksprosjektet er behørig omtalt i UDs budsjettproposisjon til Stortinget. Stortingets utenrikskomité skrev i sin enstemmige innstilling i fjor at de hadde «merket seg Refleksprosjektet som en god måte å sikre en åpen og kritisk debatt om utenrikspolitikk». Også i 2009 understreket Stortinget at Refleks’ formidlingsvirksomhet var meget positiv.

Bokprosjektet skulle bestå av samtaler mellom utenriksministeren og noen av verdens ledende akademikere og eksperter om hvordan verden vil se ut om 15-20 år, og hvordan Norge vil måtte forholde seg til det. Altså ikke en bok om utenriksministeren, men om Norges utenrikspolitiske fremtid: Hvem har makt i 2030, hvor er konfliktene, hvor vil det økonomiske tyngdepunktet ligge?