Historisk arkiv

Dødsstraff for iransk webdesigner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Utenriksdepartementet er bekymret over nyheten om at iranske myndigheter har opprettholdt dødsstraffen mot canadisk-iranske Saeed Malekpour. Dette er dessverre nok et eksempel på at Iran ikke respekterer sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sier statssekretær Gry Larsen.

- Utenriksdepartementet er bekymret over nyheten om at iranske myndigheter har opprettholdt dødsstraffen mot canadisk-iranske Saeed Malekpour.  Dette er dessverre nok et eksempel på at Iran ikke respekterer sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sier statssekretær Gry Larsen.
 
Webdesigneren Malekpour er blitt dømt til døden for å skulle ha drevet propaganda mot iranske myndigheter.  Iranske medier meldte søndag 29. januar at landets høyesterett opprettholdt dødsstraffen.  Norge har fulgt denne saken gjennom sin ambassade i Teheran og har dessuten holdt kontakt med Canada om hva det internasjonale samfunn kan gjøre for å påvirke Iran.
 
Regjeringen jobber mot total avskaffelse av dødsstraff og har en rekke ganger protestert mot Irans utstrakte bruk av uakseptable straffemetoder.  Norge vil fortsette å sette søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Iran, ikke minst det urovekkende høye antallet henrettelser i landet.