Historisk arkiv

Tollfri eksport fra Myanmar til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er av de aller første land som gjenåpner for tollfri eksport fra Myanmar. Nå har en delegasjon fra Toll- og avgiftsdirektoratet besøkt landet for å informere myndigheter og eksportbedrifter om mulighetene dette åpner.

Allerede i januar i år ble Myanmar igjen en del av det norske GSP-systemet (Generalised System of Preferences). Dette betyr at alle varer som eksporteres fra Myanmar til Norge vil være tollfrie, slik hovedregelen er for alle minst utviklede land (MUL).

Kvinner som kan få fart på eksporten fra Myanmar: Fv Naw Mutakapaw, Shwe Sin Oo og

Kvinner som kan få fart på eksporten fra Myanmar: Fv Naw Mutakapaw, Shwe Sin Oo og
Lay Lay Su fra Myanmars handelsdepartement. Bak Cecilie Alnæs og Susann Nilsen fra Toll- og avgiftsdirektoratet.
 (Utenriksdepartementet)

- Norge var tidlig ute med en slik beslutning, ikke minst for å anerkjenne de politiske reformene Myanmar har igangsatt. For Norge er det samtidig viktig å kunne bidra til arbeidsplasser og økonomisk vekst. For eksempel gir tekstil- og matvaresektoren arbeid til mange fattige og til et stort antall kvinner. Tollfrihet gir muligheter til økt eksport og kan bidra til økt velferd, sier statssekretær Torgeir Larsen.
 
Etter at Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO fjernet sine restriksjoner mot Myanmar i juni i år, ligger det til rette for at også andre vestlige land etter hvert vil kunne åpne opp for tollfri import fra Myanmar.

Les mer om Norges samarbeid med Myanmar her.