Historisk arkiv

Medlemmer i faggruppe om skipsfart utnevnt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag møttes for første gang faggruppen som skal se på hva økt aktivitet i nordlige havområder betyr for norske interesser. Gruppen ledes av Finn Bergesen jr. og er bredt sammensatt med deltagere fra maritim næring, forskning og offentlige etater.

I dag møttes for første gang faggruppen som skal se på hva økt aktivitet i nordlige havområder betyr for norske interesser. Gruppen ledes av Finn Bergesen jr. og er bredt sammensatt med deltagere fra maritim næring, forskning og offentlige etater. – Jeg ser frem til å motta rapporten fra gruppen og håper den vil inneholde konkrete anbefalinger, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre og ønsket gruppen lykke til med arbeidet. 

Utenriksministr Jonas Gahr Støre og Finn Bergesen jr. (Foto: M.B.Haga/UD Utenriksminister Jonas Gahr Støre og leder av faggruppen Finn Bergensen jr. (Foto: M.B.Haga, UD)

Som ledd i oppfølgingen av Melding til Stortinget no. 7 om Nordområdepolitikken har utenriksministeren satt ned en strategisk faggruppe som skal utrede hvordan åpning for økt maritim aktivitet og nye sjøruter i nordlige havområder berører norske interesser og hvordan denne utviklingen bør møtes. Faggruppen skal vurdere utfordringer og muligheter for Norge ut fra et strategisk og utenrikspolitisk, miljømessig og næringsmessig perspektiv. Et overordnet mål for utredningen er å øke nasjonal kunnskap om maritim aktivitet i og gjennom Arktis og betydningen av dette for Norge i dag og i årene fremover.

Faggruppen er sammensatt med deltakere fra maritim næring, forskningsmiljøer og fagetater. De er alle personer som har unik og særskilt relevant kompetanse på området. Utenriksdepartementet vil bistå med sekretariat, i nært samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet og andre fagdepartementer. Gruppen skal levere sine anbefalinger 15. april 2013.

Gruppens medlemmer:

Finn Bergesen jr. (leder)
Irene Waage Basili, GC Rieber Shipping ASA
Hanna Lee Behrens, Norges Rederiforbund
Liv Astri Hovem, Det norske Veritas
Ole Arve Misund, Universitetssenteret på Svalbard
Arild Moe, Fridtjof Nansens Institutt
Gunnar Sander, Norsk Polarinstitutt
Turid B. Stemre, Sjøfartsdirektoratet

Kontaktperson for gruppen er seniorrådgiver Kirsten Hammelbo i Utenriksdepartementet.

Les mer om gruppens mandat her (pdf).