Historisk arkiv

Grønn strøm til Liberia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil hjelpe fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf med mer grønn strøm til Liberia. Det kom fram under et møte mellom presidenten og utviklingsminister Heikki Holmås nylig.

Utviklingsminister Heikki Holmås i Monrovia

Nye strømmaster skal sikre bedre strømtilførsel til befolkningen i slummen i Monrovia. (Utenriksdepartementet /Hege T. Magnus)

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Holmås deltok sammen på et afrikansk toppmøte om bærekraftig utvikling i Botswana. Noen dager tidligere var Holmås på besøk i Liberia for å se nærmere på energisamarbeidet mellom Liberia og Norge.

- Her har Norge gjort en forskjell. Befolkningen er utålmodig. For hvert lokalsamfunn som får strøm, øker forventningene andre steder, sa Johnson Sirleaf, og takket for all norsk støtte.

Norge skal være med å rehabilitere det ødelagte vannkraftverket Mt. Coffee. Kraftverket skal når det står ferdig levere 64 megawatt strøm. Holmås la vekt på at Norge vil styrke energisamarbeidet med Liberia. Holmås inviterte for øvrig presidenten til Norges store arrangement om energi og likestilling under FN-toppmøtet Rio+20 om to uker.

Skogbevaring og kontinentalsokkelinitiativet var andre tema under samtalen. Johnson Sirleaf ønsker å samarbeide med Norge om skog.

Holmås og Johnson Sirleaf var begge bekymret over tørkekatstrofen i Sahel og faren for en mer ustabil region. Johnson Sirleaf la vekt på at de vestafrikanske staters økonomiske fellesskap(ECOWAS) må stå fast på sin motstand mot ulovlige maktovertakelser.

: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og utviklingsminister Heikki Holmås

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og utviklingsminister Heikki Holmås fant tonen da de møttes i Botswana nylig. (Utenriksdepartementet /Hege T. Magnus)