Historisk arkiv

Uakseptabel Hamas-uttalelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge finner uttalelsen om Israels eksistens fra Hamas sin øverste leder, Khaled Meshal, uakseptabel.

Meshals uttalelse om Israels kom i forbindelse med feiringen av Hamas sitt 25-årsjubileum i Gaza i helgen. – Khaled Meshals uttalelse er uakseptabel, og bidrar hverken til tillit mellom partene eller til palestinsk samling, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Uttalelsene fra Hamas-lederen representerer i praksis et uttrykk for at han ikke aksepterer Israels eksistens. Meshals uttalelse står også i direkte strid med det synet Den palestinske selvstyremyndigheten representerer. Slike utsagn bidrar kun til å splitte palestinerne og bringer oss ikke nærmere målet om en selvstendig palestinsk stat, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

-  Hamas må vise ansvar og bidra til å gjenforene det palestinske folket, avstå fra bruk av vold og forplikte seg til å respektere avtaler inngått av PLO. Dette er en forutsetning for at bevegelsen skal aksepteres av det internasjonale samfunnet, sier Eide.

- Norge støtter en tostatsløsning hvor Israel og en fremtidig palestinsk stat kan eksistere side om side i fred og gjensidig trygghet. Jeg vil igjen oppfordre partene i konflikten til å gå tilbake til forhandlingsbordet og gjenoppta reelle forhandlinger, sier Eide.