Historisk arkiv

Holmås besøkte Etiopia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Heikki Holmås fikk se flere sider av det etiopiske samfunnet da han var på Afrika-besøk.

Holmås besøkte Etiopia og Tanzania på sin Afrika-reise i mai.

Utviklingsminister Heikki Holmås (i grønn cap) ved Semre landsby i Tigray, Etiopia. Et av de hardest rammede områdene under tørkekatastrofen i 1984 (Live Aid) er nå grønt hele året grunnet vanningsanlegg (irrigasjon). Her med Fetiyen Tesfay, seksbarnsalenemoren som har tredoblet avlingene med smarte frø. (Foto: Trond Viken, UD)

- Jeg møtte regionale organisasjoner, opposisjonspolitikere og utenriksministeren i Etiopia, og kvinner som drar nytte av norsk støtte på landsbygda, lengst nord i Etiopia, sier Holmås.

Holmås åpnet også lanseringen av klimapanelets spesialrapport om ekstremvær som Norge har tatt initiativet til. Holmås drøftet også det styrkede samarbeidet mellom Norge og Etiopia med visestatsminister Hailemariam Desalegn.

Under møtet ble det undertegnet en ny samarbeidsavtale mellom landene om dialog. Les mer om den nye avtalen her.

Holmås besøkte også Tigray-regionen, den nordligste delen av Etiopia.

- Det er inspirerende å se resultater av norsk støtte. Jeg møtte blant andre seksbarnsmoren Fetien Tesfaye, som har tredoblet avlingen sin ved bruk av "smarte frø". Dette er en del av Etiopia som ble hardt rammet av tørkekatastrofen i 1984. Mye arbeid gjøres for å bedre matsikkerheten i området, sier Holmås.

I Tanzania syklet utviklingsministeren blant annet gjennom Dar es Salaams fattigste nabolag. Inntil nylig var Tanzania den største mottaker av norsk bistand. Nå er landet mindre avhengig av bistand enn tidligere på grunn av økonomisk vekst, økte skatteinntekter og gassfunn. Holmås åpnet blant annet et seminar om kaptialflukt og møtte landbduksministeren i Tanzania. Han besøkte også skogbruket Sao Hill som drives av det norske firmaet Green Resources.