Historisk arkiv

Holmås møtte FN-sjefer i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Heikki Holmås la vekt på hvor viktig kvinner og resultater er for utvikling i fattige land da han møtte flere av FNs ledere.

Holmås besøkte i dag New York for å snakke med noen av Norges viktigste samarbeidspartnere i FN. Han møtte FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos, leder for FNs kvinneenhet Michelle Bachelet og nestlederne i FNs barnefond og FNs befolkningsfond.

- Det er ikke tvil om at kvinner er den viktigste ressursen for å skape utvikling. Å satse på kvinner er ikke bare moralsk riktig, det er også økonomisk lønnsomt. Det er bra og viktig at FN er bevisst på det, sier Holmås.

Holmås tok også opp rettferdig fordeling og klima. 

- Jeg snakket med FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos om hva som kan gjøres for at sultkatastrofen som herjer i Sahelområdet, sør for Sahara ikke skal ta livet av folk. Mange trenger nødhjelp og folk må kunne drive landbruk tilpasset klimaendringene, som tørker ut avlingene og gir mindre regn, sier Holmås.

Norge bruker åtte milliarder kroner på FN hvert år. To av disse milliardene går til FNs utviklingsprogram (UNDP) og 1,5 milliarder kroner går til FNs barnefond (Unicef). 

- FN er den største organisasjonen vi samarbeider med i kampen mot fattigdom. Uten FN ville verden vært en dårligere sted. Men også FN må bli flinkere til å skape enda tydeligere resultater for hver krone, sier Holmås.

Holmås deltar også på Verdensbankens vårmøte i Washinton DC, torsdag 19. april – lørdag 21. april. Dette er Holmås' første store reise som utviklingsminister.