Historisk arkiv

Økende energisamarbeid mellom Liberia og Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På landsbygda i Liberia har under to av hundre strøm. I dag møtte utviklingsminister Heikki Holmås den liberiske energiministeren Patrick Sendolo for å snakke om energisamarbeidet mellom våre to land.

- Strøm er avgjørende for utvikling, og i det lange løp er det nødvendig å satse på fornybare løsninger, sa Holmås.

Utviklingsminister Heikki Holmås og Liberias ergiministeren Patrick Sendolo. Foto: UD

Utviklingsminister Heikki Holmås og Liberias ergiminister Patrick Sendolo. (Foto: Utenriksdepartementet)

Liberias strømforsyning ble ødelagt under borgerkrigen, og landet er nå i ferd med å bygge den opp igjen med støtte blant annet fra Norge. Innen 2030 er Liberias mål at 70 prosent av bybefolkningen og 35 prosent av landsbygda skal ha tilgang til elektrisitet. Strøm til hovedstaden Monrovia er prioritert. Som en nødløsning er det installert dieselaggregater. Det nasjonale elektrisitetsverket rehabiliterer strømledningene og utvider nettet i byen. 40-50 nye kunder tilknyttes strømnettet hver dag. Norge har bidratt med nærmere NOK 400 mill siden 2007, både innen infrastruktur og kompetansebygging.

Liberias har et stort potensiale for utbygging av vannkraft, solenergi og bioenergi. Under toppmøtet om bærekraftig utvikling i Rio undertegnet Norge og Liberia en intensjonsavtale om energisamarbeid for 100 millioner kroner over fem år. Målet med samarbeidet er økt energitilgang og reduserte klimagassutslipp, og inngår i det internasjonale energi- og klimainitiativet Energy+.

Liberia er rikt på energiressurser, både vannkraft, solenergi og bioenergi. Olje må importeres, men det er gjort oljefunn på liberiansk sokkel. Vannkraftverket Mount Coffee ble ødelagt under borgerkrigen, men det skal nå bygges opp igjen. Den europeiske investeringsbanken, Tyskland og Norge finansierer mye av gjenoppbyggingen.

Skogene i Liberia gir gode muligheter for biobrensel, men storstilt tømmerhogst har en negativ innvirkning både på klimaet og på biologisk mangfold. Det siste unngås om man bruker gummitrær og kakaotrær fra plantasjer. Liberia eksporterer biomasse til blant annet svenske biokraftverk. I tillegg vil gjenoppbygging av trelastproduksjon gi store mengder treavfall som kan brukes i biokraftverk.  Liberia er også et solrikt land, og både solenergi til strømforsyning og solenergi til oppvarming av vann og bygninger er aktuelle tema under samarbeidet.

Liberia står overfor et veivalg i energiutbyggingen de neste årene. Det er ingen tvil om at Liberia har et påtrengende behov for mer strømproduksjon. Strøm fra dieselaggregater er dyrt og forurensende. Tungoljefyrte kraftverk er også dyre i drift. Energi- og klimasamarbeidet har som mål at de fornybare energikildene kan utbygges i stedet for å bygge oljekraftverk og fortsette med dieselaggregater. For Liberias handelsbalanse er det gunstig med minst mulig import av olje, og energisikkerhet kan oppnås gjennom større bruk av egne naturressurser. Satsing på biokraft, solenergi og energieffektivisering vil også gi mange nye arbeidsplasser.

Under besøket i Norge fikk energiminister Sendolo se Rånåsfoss kraftstasjon, og møtte blant andre Statoil, Olje og energidepartementet, Norad og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Utviklingsminister Heikki Holmås besøkte et dieselkraftverk i Liberia tidligere i år. Foto: UD
Utviklingsminister Heikki Holmås besøkte et dieselkraftverk i Liberia tidligere i år. Foto: UD