Historisk arkiv

Rapport fra Rio-forhandlingene mandag 18. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Rio+20

Her kan du lese siste nytt fra forhandlingene på FNs internasjonale toppmøte om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro.

Logo: Rio+20Forhandlingene om fremtidens globale agenda for bærekraftig utvikling er inne i en intens og tildels kaotisk sluttfase nest siste dag før verdens ledere samles i Rio.

Brasil overtok ledelsen av forhandlingene natt til 16. juni etter at det siste formelle forberedende møtet i fn regi var avsluttet. De fremla et nytt utkast til forhandlingsdokument som i stor grad baserte seg på det som er blitt fremforhandlet i løpet av de siste fem månedene.

Forhandlingene har de siste dagene foregått i mange uformelle grupper. Alle gruppene ledes av Brasil.

Ved midnatt brasiliansk tid er det fortsatt langt fra enighet på de vanskeligste områdene som er spørsmål om finansiering av tiltak for bærekraftig utvikling, grønn økonomi, bærekraftsmål og spørsmål knyttet til det institusjonelle rammeverket for bærekraftig utvikling. Sistnevnte handler om FNs miljøprogram UNEP og om det skal opprettes et nytt mellomstatlig forum for bærekraftig utvikling som erstatning for dagens kommisjon for bærekraftig utvikling.

På en del av de mindre kontroversielle områdene som matsikkerhet og skog ser det ut som om gode tekster kan være innen rekkevidde, men intet er vedtatt og avsluttet ennå. Når det gjelder kvinne- og likestillingsspørsmål som er et viktig område hvor Norge har spilt en ledende rolle gjennom hele prosessen, håper vi på et godt resultat som styrker kvinners rettigheter. Det er en del motkrefter på dette området så ikke noe er avgjort før teksten er endelig vedtatt.

Les mer om FN-toppmøtet i Rio