Historisk arkiv

Norge sentral i arbeidet med en internasjonal dialog om energi og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FN har igangsatt en bredt anlagt internasjonal dialog om utviklingsspørsmål. Norge er sammen med Mexico og Tanzania valgt til å tilrettelegge for denne energidialogen, som vil pågå noen måneder fremover. Målet er å sikre at bærekraftig energi får en sentral plass på FNs utviklingsagenda.

- Tilgang til energi er avgjørende for å sikre en bærekraftig utvikling. Vi må derfor styrke innsatsen for å gi de 1,3 milliardene som fortsatt ikke har tilgang til strøm, pålitelig strømforsyning, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i en kommentar.

Dialogen er allerede i gang på Internett (http://www.worldwewant2015.org/) samt på ulike steder rundt om i verden. Som eksempel kan nevnes konsultasjonene om energi og bærekraftig utvikling, som nylig fant sted i India.

Nye mål for verden

Formålet med dialogen er å gi alle anledning til å si sin mening om hvordan den globale utviklingsagendaen bør se ut etter 2015. 

2015 er året da FNs tusenårsmål skal avløses av et nytt rammeverk for utviklingsagendaen – muligens i form av såkalte bærekraftsmål (Sustainable Development Goals, SDG).

I tillegg til energi inngår følgende temaer i dialogen: ulikhet, styresett, helse, miljømessig bærekraftig utvikling, befolkningsdynamikk, tilgang til vann, vekst og sysselsetting, konflikt og sårbarhet, matsikkerhet og ernæring samt utdanning.

Høynivåmøte i Oslo

Energidialogen vil bli sammenfattet på et høynivåmøte i Oslo 9. april, med deltakelse av representanter for alle involverte parter, blant annet næringslivet, sivilsamfunnet og ungdom.

Dialogen skal munne ut i et sett med anbefalinger som overleveres FNs generalsekretær og høynivåpanelet for utviklingsagendaen post-2015, som er nedsatt av Generalsekretæren og ledes av blant annet Storbritannias statsminister David Cameron. Høynivåpanelet vil i sin tur bidra med innspill til Generalsekretærens forslag til ny utviklingsagenda.

Hvorfor nettopp energi?

Energi er avgjørende for et moderne samfunn. Uten tilgang til moderne energitjenester er det ikke mulig å nå utviklingsmålene.

Det er heller ikke mulig å nå energimålene uten samtidig å ta hensyn til de tre prinsippene for bærekraftig utvikling. Dette innebærer i sin tur at vi må se nærmere på økonomiske faktorer (som sysselsetting), samfunnsmessige faktorer (som helse og utdanning) og miljømessige faktorer (som klimaendringer).

Det er på det rene at energi er et sentralt tema som må innarbeides i den nye utviklingsagendaen.

FNs tiår for bærekraftig energi til alle

På Rio+20‑konferansen i fjor sommer anerkjente verdens ledere betydningen av FNs initiativ for bærekraftig energi til alle (Sustainable Energy for All, SE4ALL). Det var også enighet om å utarbeide bærekraftsmål. Den nye utviklingsagendaen og bærekraftsmålene vil etter alt å dømme inngå i en egen agenda.

Norges forslag om et FN-tiår for bærekraftig energi til alle fra 2014–24 ble nylig vedtatt av FNs generalforsamling. Dette gir oss en ny plattform for å drøfte energi, som vil være et forholdsvis nytt satsingsområde på FNs agenda i årene fremover.