Historisk arkiv

Svar til Stortinget om situasjonen i Øst-Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Støre svarte i dag på et et spørsmål fra stortingsrepresentanten Teigen (Ap) om den humanitære situasjonen i Øst-Kongo. - Fra norsk side er det besluttet å øke den humanitære bistanden med 15 millioner kroner, skriver Støre.

Skriftlig spørsmål nr. 195 (2008-2009)

Fra representanten Dag Ole Teigen (A, Hordaland) til Utenriksministeren:

Den demokratiske republikken Kongo står nå overfor en krisesituasjon med bakgrunn i opprøret i Øst-Kongo. Hvilke grep bør verdenssamfunnet, etter utenriksministerens mening, iverksette for å motvirke en humanitær krise, og hvordan påvirker krisen mulighetene for å nå fram med humanitær innsats rettet mot befolkningen i Kongo?


Utenriksministerens svar:

Den siste tidens kamphandlinger har ytterligere forverret den fra før av vanskelige humanitære situasjonen i Øst-Kongo. Titusener har flyktet, mange av disse var allerede internt fordrevne, og forholdene er uoversiktelige. Det er et stort behov for mat, vann og medisiner.

Verdenssamfunnets første prioritet i forhold til denne krisen er å sørge for å dekke befolkningens grunnleggende behov og unngå at situasjonen utvikler seg til en enda større humanitær katastrofe.

Jeg kan nevne at fra norsk side er det besluttet å øke den humanitære bistanden med 15 millioner kroner. Totalt vil norsk støtte til Kongo for 2008 beløpe seg til 146 millioner kroner, hvorav 94 millioner er humanitær bistand.

Videre bidrar Norge betydelig gjennom regulære bidrag til det arbeidet ulike FN-organisasjoner som Verdens matvareprogram, UNICEF og FNs utviklingsprogram (UNDP) gjør i Kongo. I tillegg er Norge en av de største bidragsyterne til FNs nødhjelpsfond, CERF. Kongo er det landet som mottar mest midler fra dette fondet, med 13 prosent av totalen. Norge støtter også mer langvarig arbeid rettet mot kvinner utsatt for seksuell vold og reintegrering av barnesoldater.

Opptrappingen av konflikten i Øst-Kongo har medført en vanskeligere sikkerhetssituasjon i området. Dette gjør det vanskelig for de humanitære organisasjonene å nå fram til alle som trenger hjelp. FNs fredsbevarende styrke arbeider med å etablere sikre transportveier, også i de opprørskontrollerte områdene, slik at forsyninger kan nå fram.

Så snart situasjonen tillater det, bør den humanitære virksomheten trappes opp. Det er derfor viktig at verdenssamfunnet bidrar med tilstrekkelig støtte til nødhjelpsarbeidet, slik at en opptrapping kan bli mulig.

Situasjonen for kvinner og barn i konfliktområdet er spesielt bekymringsfull. Voldtekt av kvinner og jenter når stadig nye og uhyggelige proporsjoner, med dramatiske konsekvenser for ofrene og for samfunnet som helhet. Det er behov for et koordinert internasjonalt arbeid for å få bukt med dette. I tillegg til enkeltprosjekter støtter Norge FN-initiativet ”Stop Rape Now”. I år vil 3,3 millioner kroner av det norske bidraget til initiativet gis til arbeidet mot seksuell vold i Kongo.

For å medvirke til større politisk fokus og bedre informasjonsutveksling og koordinering, har Norge tatt initiativet til å etablere en kjernegruppe i FN i New York. Denne gruppen som er under etablering, vil være bredt sammensatt og vil arbeide for å fremme den internasjonale innsatsen mot kjønnsbasert vold i Kongo. Norge er også blant de største bidragsytere til FNs befolkningsprogram (UNFPA), som i lang tid har arbeidet med å bekjempe vold mot kvinner i landet. Ytterlige tiltak på dette feltet vurderes.

I tillegg til å håndtere den akutte humanitære situasjonen bør det fortsatt settes inn krefter på å finne en varig løsning på denne langvarige konflikten, slik at det kan bli fred i Øst-Kongo. Det er viktig å få partene til å snakke sammen og til å bli enige om å legge ned våpnene og velge en politisk løsning. Både FN, EU og AU (Den afrikanske union), samt enkeltland som USA, Belgia, Kenya og Tanzania, er aktivt engasjert i dette arbeidet. Norge har, gjennom blant annet FNs spesialrepresentant for Great Lakes - regionen, kontakt med de ulike aktørene og støtter opp om arbeidet for en fredelig løsning.