Historisk arkiv

GoOpen 2012: Markering av Wikipedia Zero-avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 23. april 2012

Utviklingsminister Heikki Holmås gratulerte Telenor og Wikipedia Media Foundation med avtalen om Wikipedia Zero da han innledet på GoOpen-konferansen i Oslo 23. april.

Utviklingsminister Heikki Holmås gratulerte Telenor og Wikipedia Media Foundation med avtalen om Wikipedia Zero da han innledet på GoOpen-konferansen i Oslo.

Deres Kongelige Høyhet, kjære alle sammen,

La meg få begynne med å takke forsamlingen her i salen. Den frivillige innsatsen dere legger ned i å utvikle innhold og programvare som kan benyttes gratis av folk, organisasjoner og myndigheter over hele verden er av uvurderlig betydning, også sett i et utviklingsperspektiv.

Dette er et kontinuerlig globalt dugnadsarbeid som kanskje ikke får den oppmerksomheten det fortjener. Dette er jo i høyeste grad bistandsarbeid, selv om det kanskje ikke er slik man først og fremst har sett det. Det geniale med denne formen for nettbasert virksomhet er jo nettopp at det vi gjør ett sted blir tilgjengelig globalt. Igjen; stor takk til dere.

Kronprins Haakon og utviklingsminister Heikki Holmås kurses i bruken av Wikipedia på GoOpen-konferansen i Oslo - med Telenor-direktør Kristin Skogen Lund og Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales som tilskuere. (Foto: Hege T. Magnus, UD)

Den skotske 1700-tallsdikteren James Boswell skrev at det finnes to typer kunnskap: Enten sitter man selv med kunnskapen, eller så sitter man med kunnskapen om hvor man kan finne den.

Men det er også noe annet her, som Boswell ikke tenkte på: Det er ikke nok å vite hvor man kan finne kunnskapen. Ofte koster det penger å få tilgang til den. Det er penger som mange ikke har. Det er et demokratisk problem. Og det er et problem for utvikling i fattige land.

I Kina finnes det mer enn en milliard mobiltelefoner.

India har flere fattige enn hele Afrika sør for Sahara. Like fullt har 75 prosent av befolkningen i India mobiltelefon.

I Ghana har mer enn 80 prosent av befolkningen mobiltelefon. Vi finner liknende tall over store deler av Afrika.

Hele kontinenter har hoppet over en teknologisk fase; En stadig større andel av verdens befolkning er storforbrukere av kommunikasjonsteknologi, men har aldri snakket i en fasttelefon.

Dette er en utvikling som har enorme virkninger for mennesker i hele den fattige verden. Det gir dem helt andre forutsetninger for å ta kontroll over sin egen tilværelse. Det gjelder for eksempel småbonden som nå raskt kan sjekke hvor han får den beste prisen for sine produkter.

Et annet eksempel, er hvordan man i Øst-Afrika gjennom det såkalte M-pesa-systemet har skapt et virtuelt banksystem der man kan foreta uttak, innskudd, overføringer, lån og betale regninger, så sant det er mobildekning.

Det er vanskelig å ta innover seg hvor raskt dette har skjedd og hvor vidtrekkende konsekvensene er, sosialt, økonomisk og politisk.

Den arabiske våren og de store omveltningene vi var vitne til i Midtøsten i fjor, kan man knapt forestille seg uten mobiltelefoni og sosiale medier. Jeg var selv i Egypt da prosessen der begynte å rulle. Det var en merkelig opplevelse å kunne følge den i detalj på mobilen, samtidig som det på det statlige fjernsynet ikke ble rapportert om noe.

Makten flyttes til folket. Det er ingen garanti i seg selv for endring til det bedre. Men det bidrar til at det blir stadig vanskeligere for undertrykkende regimer å holde seg ved makten gjennom systematisk knebling av fri informasjonsutveksling. Det er bra for demokratiet.

Det er lett å glemme hvilken integrert og selvfølgelig del av livene våre verktøy som Wikipedia og Google er blitt. Jeg vil tro at de aller fleste av oss som er samlet her i denne salen bruker det mange ganger hver eneste dag. Vi gjør det alle hele tiden, over alt og på alle plattformer.

Det sies at kunnskap er makt. Men fortsatt er tilgangen til kunnskap ujevnt fordelt. I fattige land er det svært få som har tilgang til PC, men et flertall har etter hvert mobiltelefon. Da har de også for alle praktiske formål, verktøyet for å finne den kunnskapen de måtte søke. Men mange mangler pengene som skal til for å få tilgang. Det er et demokratisk problem.

Derfor er dette en gledens dag. At 135 millioner mennesker i Asia nå gis fri tilgang til Wikipedia synes jeg er fantastisk.

Det er et viktig bidrag til å bygge broer over de informasjonskløftene som fortsatt eksisterer mellom oss som er online døgnet rundt - uten at det gjør større innhogg i lommeboken - og de som hele tiden lever på marginene og ikke har penger til å benytte de mulighetene til kunnskapsinnhenting som de bokstavelig talt holder i hånden. Det er bra for demokratiet.

Det er en annen viktig side ved dette: Gjennom Wikipedia Zero blir det flere deltakere i den globale dugnadsgjengen som kontinuerlig vedlikeholder og ekspanderer Wikipedia. Men enda viktigere, er trolig det at vi får med kunnskapen, erfaringene og perspektivene til folk som hittil har vært økonomisk avskåret fra å dele dette med oss. Det er bra for Wikipedia og det er bra for verden.

Derfor vil jeg gratulere Telenor og Wikipedia Media Foundation med avtalen om Wikipedia Zero for abonnenter i Asia og takke dem for at de gjennom dette, støtter opp om det arbeidet vi gjør for å kjempe mot fattigdom og for demokrati og rettferdighet.

Takk.