Historisk arkiv

Slår Drillos afrikamesterne?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen, 11. januar 2013

Lørdag 12. januar spiller Drillos mot Zambia, Afrikas beste fotballandslag. Kan Zambia også bli afrikamester i utvikling? spør utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

I morgen spiller Drillos mot Zambia, Afrikas beste fotballandslag. Kan Zambia også bli afrikamester i utvikling? 

På fotballbanen kan fattige banke de rike – bare de er gode nok. Derfor skaper fotballen drømmer på gutterom over hele verden. Talent og innsats kan gi noen få en rask vei ut av fattigdommen. Like enkelt er det ikke med utvikling, men fotball og bistand har likevel noe til felles: Det er resultatene som teller. 

Zambia har også muligheter til å bli afrikamester i utvikling. Grunnlaget er der. Landet er rikt på naturressurser. Den økonomiske veksten i 2012 var på nesten åtte prosent, takket være høy kobberpris og gode avlinger fra landbruket. Zambia er ikke lenger i gruppen av de fattigste landene. De har blitt et såkalt mellominntektsland, slik også Ghana og Botswana har blitt. 

Utviklingsministeren og landslagssjefen i Zambia.
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og landslagssjef Egil Olsen hilser på unge, zambiske fotballspillere. Landskampen mellom Zambia og Norge endte 0-0. (Foto: Astrid Versto, UD)

Zambia har mottatt mye norsk bistand. Det har gitt resultater. Etter privatisering av kobbergruvene for 12 år siden gikk bare fem prosent av verdien på den verdifulle naturressursen til staten. Gruveselskapene betalte knapt skatt. I Norge får staten om lag 70 prosent av inntektene fra salg av olje og gass. Med norsk støtte ble skattesystemet i Zambia endret i 2007. Siden har skatteinntektene økt med flere hundre millioner dollar. Da blir behovet for bistand mindre. Zambia kan selv finansiere mer av det som trengs for å bygge et godt samfunn. 

Likevel betaler de store selskapene fortsatt lite skatt i Zambia sammenliknet med i andre land. Prisen på kobber har steget og eksporten økt, uten samme økning i skatten de må betale. Den økonomiske veksten bør føre til færre fattige. Vi fortsetter derfor å støtte Zambias arbeid for å skjerpe skattesystemet slik at gruverikdommen kan bidra enda mer til fellesskapet. 

Økonomisk vekst alene er imidlertid ikke nok i kampen mot fattigdom. Det er også helt nødvendig med rettferdig fordeling. Et samfunn hvor noen få sitter med det meste av ressursene og makten er verken stabilt eller demokratisk. Urettferdig fordeling skaper sosiale spenninger, mer konflikt og mindre muligheter for økonomisk vekst. Det er behov for ekstraomganger i fordelingspolitikken, både i Zambia og mange andre fattige land. 

I vår legger jeg derfor frem en egen stortingsmelding om rettferdig fordeling. Norges utviklingspolitikk skal bidra til en rettferdig fordeling av både ressurser og muligheter. Her blir nettopp utvikling av bedre skattesystemer viktig. 

Norge støtter også Zambia i kampen for at folk skal kunne skaffe seg mat. Retten til mat er viktig for den norske regjeringens nye strategi for matsikkerhet. Her har vi brukt gode erfaringer fra Zambia. Vi ønsker å nå ut til flere fattige land. Afrika er fortsatt det fattigste kontinentet og det som er mest utsatt for farlige endringer i klimaet. Det er derfor viktig å støtte afrikanske land så de kan produsere mer mat. 

Samarbeidet har gjort at 300 000 zambiske bønder nå kan mer om nye og moderne metoder for å dyrke jorda til tross for klimaendringer. Dette handler også om likestilling. Sju av ti som jobber i landbruket i Afrika er kvinner. Bedre metoder i landbruket gir dem et bedre liv. Kvinnene må ikke bare på banen, men på førstelaget. Det er urettferdig og sløseri med talenter om de blir sittende på reservebenken.

Denne uken startet NRKs storsatsing om den norske bistandens historie, «Den gode viljen». Serien gir berettiget kritikk mot bistand som ikke funker. Særlig i de første årene ble det gitt penger til feilslåtte prosjekter. I likhet med annen norsk politikk, har utviklingspolitikken endret seg mye de siste tiårene. Nå er det viktig at de fattige landene selv skal sitte i førersetet. Vi skal støtte deres egne planer og prioriteringer. 

Norge støtter også en fotballturnering for barn og unge i Zambia denne helgen.

Fysisk aktivitet gir en sunnere befolkning som øker fattige lands muligheter til positiv utvikling. Idrett er en viktig verdiskaper og gir barn og unge en arena for å delta i samfunnet. Kjerneverdier i fotball som fair play, lagbygging og respekt er grunnleggende for et bedre og mer rettferdig samfunn. 

Det norske fotballandslagets opphold i Afrika er med på å formidle inntrykk til oss her i Norge om hvordan situasjonen er for de fattige. Som Bjørn Helge Riise sa til Dagbladet etter å ha møtt barn i slummen utenfor Cape Town: «Ungene mine skal ikke klage på en dritt heretter. De har godt av å se hvordan andre barn egentlig har det. Og hvor bra de har det selv.» Jeg er helt enig. Samtidig er det viktig å legge merke til fremgangen som skjer i Zambia og andre afrikanske land.  

Jeg er i Zambia for å følge opp vårt utviklingssamarbeid, og gleder meg til landskampen i morgen. Norsk seier i kampen mot afrikamesteren vil være en fjær i hatten for Drillos. Men enda viktigere vil det være at Zambia slår til med en knusende seier i den mye tøffere kampen mot fattigdom og urettferdig fordeling. Med Norge på laget.