Historisk arkiv

Informasjon om tilskuddsordningen Arktisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den overordnede målsettingen for det arktiske samarbeidet er å opprettholde Arktis som en fredelig og stabil region og møte utfordringene fra økt aktivitet som resultat av havisens tilbaketrekning, samt å sikre en bærekraftig utvikling i nord og å ivareta områdets store miljøverdier.

Tilskuddsordningen skal videre bidra til en styrket profilering av Norge som polarnasjon og fremme av norske prioriteringer i det arktiske samarbeidet. I ordningen inngår støtte til Arktisk råd.

Årlige prioriteringer innenfor denne ordningen gis i Utenriksdepartementets Prop. 1 S.

Målgruppe for tilskuddsordningen
Målgruppen omfatter alle aktører som kan bidra til at de overordnete målene for ordningen kan oppnås, spesielt sentrale og regionale myndigheter, men også næringsliv, forskningsmiljøer og andre.

Hovedtyngden av samarbeidet foregår i tilknytning til prosesser innen Arktisk råd. Arktisk råd er det eneste sirkumpolare politiske samarbeidsorgan og omfatter alle de åtte arktiske land – Danmark (Grønland, Færøyene), Finland, Island, Norge, Sverige, Canada, Russland og USA og har permanent urfolksdeltakelse. Det vil fortsatt være et mål å bedre situasjonen for urfolk og utsatte grupper i nord.

Tildelingskriterier

  • Tiltakets målsetninger skal være operative, resultatfokuserte og realistisk oppnåelige
  • Søknaden skal presentere indikatorer for måloppnåelse på tiltaksnivå (outcome) og resultatnivå (outputs)
  • Søker må vise god innsikt i aktuelle problemstillinger og kunne dokumentere relevante kvalifikasjoner/kompetanse, herunder resultater av eventuell tidligere innsats, samt kunne sannsynliggjøre den merverdi som tilføres tiltaket utover overføring av finansielle midler
  • For å bli vurdert for støtte under denne ordningen skal søker gi den informasjonen som er nødvendig for å gjøre en tilstrekkelig vurdering av tiltakets målsettinger, effektivitet, relevans og bærekraft
  • Søker må kunne dokumentere å ha etablert god kontakt med eventuelle lokal(e) samarbeidspartner(e). Søker må ha vurdert hvordan tiltaket passer inn med andre aktørers aktiviteter på samme felt
  • Hensynet til anti-korrupsjon, likestilling, miljø og sårbarhet for klimaendringer skal ivaretas i alle tiltak. Dette innebærer at tilskuddsmottaker skal identifisere eventuelle negative virkninger som tiltaket kan ha og motvirke disse gjennom hele tiltakssyklusen. Videre skal positive anti-korrupsjons-, likestillings-, miljø- og klimakomponenter søkes integrert i tiltaket eller tas med som en tilleggskomponent.
  • For søknad om tilskudd av mindre omfang og kompleksitet tilpasses analysen av disse hensynene til det tiltaket det søkes støtte til.
  • Tilskuddsmottaker skal identifisere relevante risikomomenter og mottiltak.
  • Tiltak med indirekte kostnader/overhead som overstiger fem prosent av totalbudsjettet vil kun unntaksvis støttes.
  • Støtte til flerårige prosjekter prioriteres. Mindre prosjekter kan likevel få støtte dersom relevansen for ordningens formål er tilstrekkelig høy.

Øvrig informasjon

Ordningen kunngjøres på www.regjeringen.no/ud og parallelt i et utvalg av riksaviser og lokale aviser. Departementet holder også et årlig informasjonsmøte før søknadsfristens utløp.

Søknadsfrist er 15. januar. Søknader innkommet innen fristen vurderes og prioriteres innenfor det til enhver tid gjeldende budsjett. Søknader som mottas etter fristen, vil bli behandlet dersom det fortsatt er midler igjen under ordningen. Ved søknad om tilskudd til definerte aktiviteter av et visst omfang (Prosjekt- og programstøtte) skal søknadsskjema S01 (engelsk versjon S51) normalt benyttes.

Ved søknad om støtte av begrenset omfang skal fortrinnsvis søknadsskjema S02 (engelsk versjon S52) benyttes.

Det kan gis støtte til flerårige tiltak med forbehold om Stortingets bevilgning. For flerårige tiltak skal det spesifiseres i søknaden hvor mye som søkes for hvert budsjettår, i tillegg til totalbeløpet.