Historisk arkiv

Utlysning av nordområdemidler – Arktisk samarbeid og Barents 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Midlene skal bidra til at Norge kan være ledende på kunnskap, være den fremste forvalter av miljøet og naturressursene i nordområdene og bidra til næringsutvikling. Midlene skal i tillegg støtte opp under norsk engasjement og rolle i Antarktis, og utnytte styrken i at Norge har kompetanse i begge polområdene. Søknadsfristen er 7. oktober.

Utenriksdepartementet annonserer med dette en fellesutlysning av tilskuddsmidler over tilskuddsordningene Barents 2020 og Arktisk samarbeid. Departementet vil foreta en vurdering av hvilken ordning søknaden vurderes under. Søknadsfristen er 7. oktober.  

Nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde. Tilgang til naturressurser, nye handelsveier, omfattende klimaendringer og økende menneskelig aktivitet har gitt nye muligheter og forsterket nordområdenes betydning internasjonalt. 

Nordområdemeldingen – Meld.St. 7 (2013-2014), Nordområdene – med de fire overordnede målsettingene for nordområdepolitikken definerer Norges grunnleggende interesser i nord.

  1. trygge fred, stabilitet og forutsigbarhet,
  2. helhetlig og økosystembasert forvaltning,
  3. internasjonalt samarbeid og rettsorden,
  4. styrke grunnlaget for sysselsetting, verdiskaping og velferd. 

Overordnede målsettinger

Tilskuddsordningene skal bidra til å operasjonalisere nordområdesatsingen, fremme norske interesser og Norges posisjon som en ansvarlig aktør i nord. Midlene skal bidra til at Norge kan være ledende på kunnskap, være den fremste forvalter av miljøet og naturressursene i nordområdene og bidra til næringsutvikling. Midlene skal i tillegg støtte opp under norsk engasjement og rolle i Antarktis, og utnytte styrken i at Norge har kompetanse i begge polområdene. 

Ordningene skal støtte opp om Norges rolle som polarnasjon og følge norske prioriteringer innenfor samarbeidet med arktiske stater, inkludert våre nordiske naboer, nærstående europeiske land og andre aktører med interesse i Arktis.

Prosjekter som støtter opp om Norges arbeid i Arktisk råd er prioritert. Bidrag til økt verdiskaping og menneskelig aktivitet i nord innenfor bærekraftige (miljømessig forsvarlige) rammer skal prioriteres. Det legges vekt på bedring av situasjonen for urfolk og utsatte grupper i nord. 

Prioriterte satsingsområder

Innenfor rammen av tilgjengelige midler prioriteres midler til kunnskapsprosjekter innenfor følgende satsingsområder:

  1. økt samhandling over grensen i nord
  2. en kunnskapsbasert næringssatsing
  3. forskning, utdanning og kompetanse om nordområdene
  4. kunnskap om klimaendringer miljø og naturressurser i nordområdene
  5. en videreutvikling av infrastruktur
  6. styrket miljøvern, sjøsikkerhet, rednings- og oljevernberedskap 

Årlige prioriteringer for de to tilskuddsordningene er gitt i Utenriksdepartementets budsjettforslag (Prop. 1 S). 

Målgruppe for tilskuddsordningene

Alle aktører som kan bidra til at målene for ordningen kan oppnås. Eksempler på tilskuddsmottagere for denne ordningen er: sentrale og regionale myndigheter, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og sammenslutninger (fortrinnsvis i samarbeid med internasjonale partnere). Næringslivsaktører vil primært få støtte gjennom den delen av ordningen som er delegert til Innovasjon Norge. 

Tildelingskriterier

  • Prosjekter som bidrar til å gjøre Norge ledende på kunnskap om nord, for nord, og i nord.
  • Det kan gis forrang til såkornprosjekter der støtte fra tilskuddsordningen vil være viktig i startfasen, men hvor andre aktører blir viktigere i videreføringen.
  • Prosjekter som utløser annen finansiering fra andre aktører og legger opp til samarbeid mellom offentlige, private og internasjonale aktører vil bli prioritert. Medfinansiering fra næringslivsaktører vurderes særlig positivt.
  • Det legges vekt på at søker bidrar gjennom egenfinansiering eller egeninnsats. Eventuelle lokal(e) samarbeidspartner(e) bør bidra finansielt og/eller gjennom egeninnsats.
  • Støtte til flerårige prosjekter prioriteres. Mindre prosjekter kan likevel få støtte dersom relevansen for ordningens formål er tilstrekkelig høy.
  • Internasjonalt samarbeid, særlig med en eller flere aktører i Barentsregionen og/eller det sirkumpolare Arktis, vurderes som positivt.  

Krav til søknaden 

  • Tiltakets målsetninger skal være operative, resultatfokuserte og realistisk oppnåelige
  • Søknaden skal presentere indikatorer for måloppnåelse på tiltaksnivå (outcome) og resultatnivå (outputs)
  • Søker må vise god innsikt i aktuelle problemstillinger og kunne dokumentere relevante kvalifikasjoner/kompetanse, herunder resultater av eventuell tidligere innsats, samt kunne sannsynliggjøre den merverdi som tilføres tiltaket utover overføring av finansielle midler
  • For å bli vurdert for støtte under denne ordningen skal søker gi den informasjonen som er nødvendig for å gjøre en tilstrekkelig vurdering av tiltakets målsettinger, effektivitet, relevans og bærekraft
  • Søker må kunne dokumentere å ha etablert god kontakt med eventuelle lokal(e) samarbeidspartner(e). Søker må ha vurdert hvordan tiltaket passer inn med andre aktørers aktiviteter på samme felt
  • Hensynet til anti-korrupsjon, likestilling, miljø og sårbarhet for klimaendringer skal ivaretas i alle tiltak. Dette innebærer at tilskuddsmottaker skal identifisere eventuelle negative virkninger som tiltaket kan ha og motvirke disse gjennom hele tiltakssyklusen. Videre skal positive anti-korrupsjons-, likestillings-, miljø- og klimakomponenter søkes integrert i tiltaket eller tas med som en tilleggskomponent.
  • For søknad om tilskudd av mindre omfang og kompleksitet tilpasses analysen av disse hensynene til det tiltaket det søkes støtte til.
  • Tilskuddsmottaker skal identifisere relevante risikomomenter og mottiltak.
  • Tiltak med indirekte kostnader/overhead som overstiger fem prosent av totalbudsjettet vil kun unntaksvis støttes. 

Deler av ordningen er delegert

Deler av ordningen er delegert til Norges forskningsråd (NFR), Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), Innovasjon Norge (IN) og Klima- og miljødepartementet (KLD). De har ansvar for forvaltning og kunngjøring av midler som er tildelt fra Barents 2020 og Arktisk samarbeid. Søknader om støtte innenfor NFRs, SIUs og INs ansvarsområde skal sendes direkte dit. Mer informasjon om programmene, gjeldende søknadsfrister og prosedyrer kan du finne på følgende nettsider:

Praktisk informasjon

Alle søknader må sendes ved bruk av UDs søknadsskjemaer. Søknader sendes til post@mfa.no.

Andre henvendelser til: UD, Seksjon for nordområdene og polarsaker. Postboks 8114, Dep. 0032 Oslo. E-post: s-nord@mfa.no 

En oversikt over prosjekter som allerede er støttet finnes på disse sidene:

Arktiske samarbeidsprosjekter, arktiske miljøvernprosjekter (tildelt Klima- og miljødepartementet) og Barents 2020-prosjekter

Søknadsfrist: 7. oktober 2014