Historisk arkiv

Norge støtter ikke oljesand på Madagaskar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Replikk, Aftenposten 3. september

Aftenposten hevder at norsk bistand støtter forurensende og skadelig oljesandutvinning på Madagaskar. Det er å snu ting på hodet, skriver miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Aftenposten 1. september hevder at norsk bistand støtter forurensende og skadelig oljesandutvinning på Madagaskar. Det er å snu ting på hodet. Norge har jobbet for at Madagaskar skal gjøre en grundig analyse av miljøkonsekvensene av oljeutvinning.

Madagaskar bestemmer selv hvordan de skal utvikle sin oljesektor, men vi kan gi dem råd som driver dem i en mer miljøvennlig retning. Og det gjør vi. Kontrakten for oljesandfeltet var allerede tildelt før Norge begynte samarbeidet «Olje for utvikling» i 2007. Et av hovedmålene for vår innsats er å bidra til en best mulig miljøforvaltning. Vi har samarbeidet med myndighetene og frivillige organisasjoner for å få det til. Vi har også oppfordret industrien til å holde høye miljøstandarder. Jeg vil være en pådriver for at det ikke settes i gang noe utbygging i Madagaskar før en gjennomgang av konsekvensene for miljøet er på bordet. Ingen utbygging av oljefelt er foreløpig startet. Det hører med til historien at vi etter den ulovlige maktovertakelsen i mars midlertidig stoppet samarbeidet med Madagaskar. Før vi eventuelt gjenopptar det, vil vi grundig vurdere erfaringene til nå. Et eventuelt nytt program vil også tilby rådgiving på ren energi.

Det er min påstand at Norges engasjement har gjort at Madagaskar har fått et større fokus på miljø. Noe av det viktigste vi har gjort er å gi klare råd om å få på plass en miljølov for oljeindustrien, som krever en gjennomgang av konsekvensene for miljøet. Vi har gitt råd om retningslinjer for miljøanalysene og styrket miljøtilsynet i landet. Men la en ting være klart, mitt syn er at utvinning i oljesand er en skadelig måte utvinne olje på – i tillegg til at det er klimafiendtlig.

Som en del av samarbeidet med Madagaskar støtter vi også Verdens naturfond (WWF) sitt arbeid. Målet er å styrke de lokale miljøorganisasjonenes evne til å tale miljøets og lokalbefolkningens sak. WWF Norge og andre må fortsette å gå våre råd i sømmene, for det blir vi bedre av. Det er ingen tvil om at jeg er enig med WWF om at oljesand er en uting, men vi kan ikke bestemme hva Madagaskar skal gjøre – vi kan bare gi dem klare råd. Og det har vi gjort.

Vi støtter ikke utbygging av oljesand. Vi vil redusere de negative følgene om et slikt prosjekt skulle bli satt i gang. Vår oppgave er å sette myndighetene på Madagaskar i stand til å forvalte sin egen olje slik at den bidrar til kampen mot fattigdom i landet.