Historisk arkiv

Gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

2001 - Gebyrsatser gyldige fra 1. januar 2008

Gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner

fastsatt ved kgl. resolusjon av 9. mars 2001


Kap. I. Gebyrer

§ 1. Oppkreving av gebyrer

  1. Gebyrpliktige tjenestehandlinger er de handlinger som er nevnt i vedlegget til denne tariff. Når slike tjenestehandlinger utføres ved norsk utenriksstasjon, skal det oppkreves gebyr, hvis ikke tjenestehandlingen er gebyrfri eller gebyr frafalles etter bestemmelsene i §§ 4 – 5.
  1. Gebyr kan oppkreves bare i de tilfelle og etter de satser som er nevnt i vedlegget til tariffen eller etter de satser som fastsettes i medhold av § 5. Gebyr kan beregnes bare én gang for samme forretning.
  1. Gebyrene skal erlegges i forbindelse med forretningens utførelse med mindre stasjonen av særlige grunner skulle finne en annen fremgangsmåte mer praktisk.

§ 2. Gebyrregnskap m.v.

  1. Det skal i vedkommende embetsprotokoll og på dokument vedrørende forretningen gjøres merknad om gebyrets størrelse eller om eventuell gebyrfrihet hvis gebyret er frafalt i henhold til § 5.
  1. For betalt gebyr gis kvittering på fastsatt formular.
  1. Ved fagstasjon tas gebyrene til inntekt for statskassen. Ved valgkonsulat tilfaller gebyrene stasjonssjefen.
  1. Ved valgkonsulat med flere enn en valgkonsul kan Utenriksdepartementet fastsette en fordeling av gebyrinntektene.
  1. Stasjonen inkluderer gebyrinntektene i sin årsrapport .

§ 3. Omregning til fremmed valuta

Omregning av gebyr til fremmed valuta foretas for de enkelte land normalt av overordnet fagstasjon, som underretter underliggende stasjoner. Hvis ikke Utenriksdepartementet av særlige grunner har fastsatt en bestemt kurs, foregår omregningen etter offisiell kurs på tjenestestedet. Ved omregning avrundes oppover eller nedover med inntil 10 prosent.

§ 4. Gebyrfrihet

Det er gebyrfrihet for:

  1. Alle tjenester som ikke er nevnt i vedlegget til denne tariff.
  1. Tjenester som er nevnt i vedlegget til tariffen når de utføresved fagstasjon etter påbud eller anmodning av norsk statsmyndighet i offentlig interesse eller til offentlig bruk.
  1. Avskrift/utskrift av sjøforklaring til utenlandske myndigheter under forutsetning av gjensidig gebyrfrihet.
  1. Opptegnelse og realisasjon av sjømanns etterlatte eiendeler.

§ 5. Gebyrfritak eller nedsettelse av gebyr etter utenriksstasjonens bestemmelse

Stasjonssjefen, eller den som måtte være bemyndiget av denne, kan i den enkelte sak nedsette et gebyr eller tilstå gebyrfrihet når det av hensyn til vedkommendes økonomiske stilling vil være urimelig å kreve vanlig gebyr, eller andre særlige omstendigheter tilsier at gebyret nedsettes eller frafalles.

§6. Tilleggesgebyr for overtidsarbeid og tjenestehandlinger utenfor kontorlokalene i kontortiden

For gebyrpliktig tjenestehandling som utføres utenfor kontortid, respektive utenfor kontorlokalene i kontortiden, kan det beregnes tilleggesgebyr etter de satser som fremgår av vedlegget til denne tariff.

Kap. II. Annen godtgjørelse og refusjon av utlegg

§ 7. Godtgjørelse til valgkonsul for tjenester som faller utenfor embetspliktene

For varetakelse av privates interesser etter anmodning og hvor varetakelsen etter sin art faller utenfor embetspliktene, kan valgkonsul kreve den betaling som er vanlig på stedet.

§ 8. Refusjon av reiseutgifter

For gebyrpliktige tjenester som utføres utenfor kontorlokalene kan diett, nattillegg og reiseutgifter kreves dekket etter bestemmelsene og satsene i Regulativ for reiser i utlandet for statens regning.

§ 9. Refusjon av div. utlegg

Nødvendige utlegg til overtid for lokalt ansatte, porto, , teleutgifter, transport av personer og gods, tolkeutgifter, fotokopier etc. i forbindelse med en gebyrpliktig tjenestehandling kan kreves dekket når utgiftene kan dokumenteres og godtgjørelse for dem ikke allerede er innbefattet i et eventuelt gebyr. Det kan forlanges depositum eller sikkerhetsstillelse for slike utgifter.

Kap. III. Diverse

§ 10 . Regulering av satsene

Utenriksdepartementet kan ved utgangen av hvert kalenderår foreta en regulering av gebyrsatsene i vedlegget til denne tariff.

Gebyrsatsene for visum justeres i henhold til Schengen-statenes gjeldende konsulære fellesinstruks pkt. VII nr. 4, vedlegg 12.

§ 11 Offentlighetens adgang til tariffen

Denne tariff skal være offentlig tilgjengelig på forretningsstedet.

§ 12 . Utfyllende bestemmelser

Utenriksdepartementet kan gi nærmere bestemmelser til gjennomføring og utfylling av denne tariff.

§ 13 . Ikrafttreden m.v.

Denne tariff trer i kraft 25. mars 2001. Fra samme tidspunkt oppheves Gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner, fastsatt ved kgl. resolusjon av 1. november 1991 med senere endringer.

Kommentarer og utfyllende bestemmelser til Gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner

Ad § 1, pkt. 1

Rett til gebyr etter denne tariff har også fremmede diplomatiske etter konsulære stasjoner i den utstrekning disse i forbindelse med varetakelse av norske interesser er gitt bemyndigelser til å utføre gebyrpliktige tjenestehandlinger på vegne av den norske stat og i dennes navn. Slikt gebyr kan derimot ikke kreves for den bistand som annet nordisk lands utenriksstasjon yter norske borgere innen rammen av det nordiske konsulære samarbeid, da stasjonen i slike tilfelle ikke opptrer i egenskap av representant for norsk statsmyndighet. Eventuelt gebyr for slik bistand vil måtte oppkreves etter vedkommende lands egen gebyrtariff.

Ad § 1, pkt. 2

Gebyr kan i det enkelte tilfelle reduseres i henhold til bestemmelsene i § 5, men det kan ikke kreves gebyr etter høyere satser enn dem som fremgår av vedlegget til tariffen.

Ad § 2, pkt. 1

Protokoll hvor det skal gjøres anmerkning om gebyrets størrelse eller eventuell gebyrfrihet, kan være passprotokoll (, viseringsprotokoll o.l. (jf. Utenriksinstruksen)

Ad. § 2, pkt. 3

Ved fagstasjon føres gebyrene til inntekt i stasjonens hovedregnskap.

Ad § 2, pkt. 4

Stasjonene bør ved innsendelse av årsrapport (arbeidsoversikt) med gebyroppgave så vidt mulig nytte det skjema som er fastsatt av Utenriksdepartementet for dette formål. For valgkonsulatenes vedkommende er det gitt nærmere regler om innsendelse av slike rapporter i kommentarene til Utenriksinstruksen.

Ad § 3

Omregning av gebyr til lokal valuta utføres av overordnet fagstasjon, som underretter underordnede stasjoner.

Visumgebyrene fastsettes i EURO, og omregnes til lokal valuta. Fagstasjonen bør koordinere omregningen av visumgebyrene med andre Schengen staters representasjon på tjenestedet.

Ved store kursendringer justeres gebyrsatsene tilsvarende.

Ad § 4

I denne paragraf er nevnt de tilfelle hvor det gjelder et automatisk og generelt gebyrfritak og hvor gebyr overhodet ikke kan oppkreves.

Ad § 4, pkt. 2

Gebyrfrihet etter denne bestemmelse gjelder bare tjenester som utføres ved fagstasjon. Valgkonsul kan kreve gebyr for tjenester som er nevnt i vedlegget til denne tariff selv om de utføres etter påbud eller anmodning av norsk statsmyndighet i offentlig interesse eller til offentlig bruk.

Det er ikke tilstrekkelig for gebyrfritak etter denne bestemmelse at tjenesten er foretatt etter påbud eller anmodning av norsk statsmyndighet. Tjenestehandlingen må dessuten være påbudt eller begjært av offentlige hensyn.

Ad § 4, pkt. 3

Denne bestemmelse, som vedrører avskrift/utskrift av sjøforklaring etter Sjøfartslovens § 313, gjelder foreløpig bare Danmark, Finland og Sverige.

Ad § 4, pkt. 4

For salg av sjømanns etterlatte eiendeler i henhold til bestemmelsene i kommentarene til Utenriksinstruksen beregnes ikke gebyr.

Ad § 5

Gebyrfritak eller nedsettelse av gebyr etter denne bestemmelse kan være aktuelt særlig ved bistand hvor vedkommende på grunn av tyveri, sykdom eller andre uforutsette hendelser i utlandet må anses å ha et rimelig krav på omkostningsfri bistand fra den norske stat, og når det ved lån eller pengeoverføringer gjennom utenriksstasjon er tale om så små beløp at det vil være urimelig å oppkreve gebyr etter den faste sats.

Ad § 6

Tilleggsgebyr for tjenestehandlinger som utføres utenfor kontortid kan beregnes uansett om handlingen er utført i eller utenfor kontorlokalene.

Som kontortid på ukedager med vanlig kontor regnes tiden mellom kl. 09.00 og kl. 17.00 på stasjoner med sammenhengende kontortid og mellom kl. 09.00 og kl. 18.00 på stasjoner med delt kontortid. På ukedager med redusert kontortid, herunder eventuell kontortid på lørdager, regnes den kontortid som er oppgitt i Utenriksdepartementets kalender.

Ved beregning av antall anvendte timer skal påbegynt time regnes som halv time og tid utover 30 minutter regnes som hel time.

Ventetid utover 1 time før tjenesten kan påbegynnes, inkluderes. Dette gjelder kun ventetid som ikke kan legges tjenestemannen til last.

For tjenestehandlinger som utføres ombord, kan det beregnes tilleggsgebyr for minst 3 timer.

Tilleggsgebyr etter § 6 kan kreves bare når tjenestehandlingen er begjært utført utenfor kontortid, respektive utenfor kontorlokalene i kontortiden, eller når det skyldes rekvirenten at tjenesten ikke kan utføres i kontorlokalene i kontortiden.

Sammenlagt for hvert døgn kan det for en og samme forretning ikke kreves tilleggsgebyr utover den maksimumssats som er fastsatt i vedlegget til denne tariff.

Ad § 8

Utgifter som nevnt i §§ 8-9 kan også kreves refundert for ikke gebyrpliktige handlinger. Ved mange utenriksstasjoner påløper utgifter som ikke er knyttet til gebyrpliktige tjenester, f.eks. transport til/fra flyplass av personer.

Ad § 9

Refusjon av utlegg etter denne bestemmelse kan ikke kreves for fotokopier ved oversettelse og avskrift/utskrift av protokoll, jfr. vedleggets pkt. E. Ved fagstasjon kan heller ikke kreves refusjon for utlegg til porto m.v. i forbindelse med gebyrpliktig tjenestehandling hvis slike utlegg ikke overstiger motverdien av ti kroner. Slike utlegg anses å være dekket av det gebyr som er fastsatt for tjenestehandlingen.

Ad vedleggets pkt. A, nr. 1

Gebyr beregnes ikke for:

  1. utstedelse av pass som i Utenriksinstruksen er betegnet som ”offisielle pass” (diplomatpass, spesialpass og tjenestepass),
  2. Utstedelse av identitetsbevis for sjømenn (sjømannspass).
  3. forlengelse av gyldigheten av pass/reisebevis,
  4. endring av navn og innføring av barns navn i foreldres pass,
  5. utlevering av pass/reisebevis som ikke er utstedt av stasjonen.

Ad vedleggets pkt. A, nr. 2

I lys av Norges implementering av Schengen-avtalen fra 25. mars 2001 må det fra samme dato innføres visumgebyr slik de til enhver tid fremgår av Schengen-statenes konsulære fellesinstruks pkt. VII nr. 4, vedlegg 12. Nevnte vedlegg i engelsk versjon, gyldig pr. 17. juli 2000, medfølger gebyrsatsene pr. 25. mars 2001.

Schengen-gebyrene inkluderer kun viseringsforretninger, og omfatter ikke søknader om oppholds- og arbeidstillatelse, som fremdeles foreslås unntatt gebyrplikt.

Gebyr kreves ikke for visering av offisielle pass (diplomatpass m.v.), jfr. kommentarene til Utenriksinstruksen.

Ad vedleggets pkt. B, nr. 2

Gebyr etter den faste sats kan beregnes for

  1. Utstedelse av

a) midlertidig sikkerhetssertifikat for konstruksjon av lasteskip
b) midlertidig sikkerhetssertifikat for utstyr på lasteskip

  1. Forlengelse av gyldigheten av

a) fartssertifikat
b) sikkerhetssertifikat for konstruksjon av lasteskip
c) sikkerhetssertifikat for utstyr på lasteskip
d) sikkerhetssertifikat for radiotelegraf på lasteskip/fiskefartøy
e) sikkerhetssertifikat for radiotelefon på lasteskip/fiskefartøy

Ad vedleggets pkt. B, nr. 3

I samsvar med tariffens § 4, punkt 2 a, skal det ved fagstasjon ikke beregnes gebyr for

  • sjøforklaring etter Sjøfartslovens § 301, punkt 1 – 3
  • sjøforklaring etter Sjøfartslovens § 302, når denne er begjært av Sjøfartsdirektoratet eller vedkommende skipsinspektør eller utføres etter bestemmelse av vedkommende konsulretts formann
  • Sjøforklaring etter Sjøfartslovens § 313, når denne er begjært av Sjøfartsdirektoratet.

Ad vedleggets pkt. B, nr. 4

Gebyret kan oppkreves bare for sjøprotest som avgis for utenriksstasjon. Det er gebyrfrihet for bistand til skipsføreren med å få protesten avgitt for vedkommende myndigheter på stedet.

Ad vedleggets pkt. B, nr. 6

Gebyr avkreves agent/reder/sjømannen for den offentlige kontroll som utøves i henhold til forskrift, jfr. Utenriksinstruksen.

Kontroll av maritim tjeneste består bl.a. av å kontrollere at ansettelsesavtale er inngått på forskriftsmessig måte; at arbeidstakeren har de kvalifikasjoner som kreves for den aktuelle stilling; utstedelse av CRA (”Certificate of Receipt of Application”); at det fremlegges gyldig helseerklæring. Arbeidstaker (sjømannen) skal ikke betale for:

  • utstedelse av sjøfartsbok,
  • anmodning om notering av fartstid og/eller fratredelsesdato i fartsoppgave.

Gebyret oppkreves som et ”samlegebyr” for hver arbeidstaker. Det kan ikke samtidig tas gebyr under henvisning til vedleggets pkt. E eller F. Ved kontroll av et samlet mannskap skal gebyret ikke overstige NOK 3.150 totalt.

Ad vedleggets pkt. C nr. 1

Gebyr for varetakelse av fraværende arvingers interesser kan beregnes ikke bare når tjenestemannen opptrer i henhold til fullmakt eller traktat, men også i tilfelle hvor han faktisk har varetatt arvingenes interesser, såfremt disse ikke etter rimelig varsel har frabedt seg slik bistand eller godtgjort at deres interesser blir betryggende og tilfredsstillende varetatt på annen måte.

Gebyret beregnes av den del av boets netto som er utlagt arvinger som stasjonen representerer etter at dens utlegg, herunder eventuelt advokatsalær, er fratrukket.

Se også: Ad vedleggets pkt. C, nr. 2, nedenfor.

Gebyret fordeles forholdsmessig på hver enkelt fraværende arving.

Ad vedleggets pkt. C, nr. 2

Gebyr etter denne bestemmelse kan ikke kreves hvis det i samme sak allerede er beregnet arvegebyr etter pkt. C, nr. 1. Det kan således ikke oppkreves særskilt gebyr for tjenestehandlinger som inngår som ledd i et arveoppgjør som det er beregnet gebyr for. En utenriksstasjons behandling av en arvesak anses i denne forbindelse som avsluttet når boet formelt er sluttet selv om arvingene har bestemt seg for å beholde aktiva som ikke er utlagt i rene penger.

I henhold til denne tariffs § 4, punkt 2 a, kan gebyr ikke beregnes for innfordring og hjemsendelse av verdier i utlandet for norsk dødsbo som er under behandling ved norsk skifterett når tjenesten utføres ved fagstasjon etter anmodning av vedkommende skifterett, mens derimot et valgkonsulat kan kreve gebyr for en slik tjeneste.

Ad vedleggets pkt. D, nr. 1

Gebyret trekkes fra lånebeløpet/det overførte beløp på samme måte som teleutgifter.

Ad vedleggets pkt. D, nr. 2

Gebyret legges til regningen som sendes forsikringsselskapet.

Ad vedleggets pkt. E, nr. 1

Utenrikstjenestemann er ikke autorisert oversetter. Utenriksstasjonene skal således ikke utferdige offisielle oversettelser bortsett fra oversettelser av sivilstands-dokumenter, og følgelig kun avkreve gebyr for denne type tjenestehandling.

Ad vedleggets pkt. E, nr. 2

To håndskrevne sider regnes lik én maskinskrevet side. En maskinskrevet side bør som regel ha 30 linjer med 55 bokstaver i linjen, og en håndskrevet side 26 linjer med 35 bokstaver i linjen.

For bekreftelse eller ekstra kopier/gjenparter beregnes ikke gebyr.

Det er gebyrfrihet for avskrift/utskrift av sjøforklaring etter Sjøfartslovens § 313 til danske, svenske og finske myndigheter, jfr. tariffens § 4, punkt 3.

Gebyr kreves heller ikke for avskrift/utskrift av sjøforklaring som er gebyrfri i henhold til tariffens § 4, punkt 2, jfr. kommentarene til punkt B, nr. 3 i tariffens vedlegg.

Ad vedleggets pkt. H

Det forutsettes at bistanden har et visst omfang. Det ilegges derfor ikke gebyr for bistand som tar mindre enn fem timer.

Gebyret gjelder i ”kommersielle saker”, definert som saker der oppdragsgiver har en økonomisk interesse av bistanden. Dette kan, i tillegg til vanlig bedriftsbistand, bl.a. gjelde bistand i inkassosaker, bistand overfor advokater, forsikringsselskaper, banker, konsulentfirma og shippingfirma.

Eventuelle direkte utlegg (teleutgifter , innkjøp av data, ev. dokumentasjon) faktureres oppdragsgiver direkte i tillegg.

Alle oppdrag utover minimumsfakturering skal kostnadsberegnes og oversendes oppdragsgiver for godkjenning før arbeidet påbegynnes. I land der Norges Eksportråd er stedlig representert, innebærer ordningen ingen endring i arbeidsfordelingen mellom eksportrådskontorene og stasjonene.

Bistanden omfatter eksport – og importsaker samt f.eks. bistand til innhenting av opplysninger fra databaser, banker eller kredittopplysningsbyråer, fremskaffelse av håndbøker, statistisk materiale, markedsundersøkelser, lisensdokumenter, patentdokumenter, brosjyrer, vareprøver, bindende tollopplysninger o.l.

Ad vedleggets pkt I

For tjenestehandlinger som utføres på dager stasjonen har stengt eller redusert kontortid (helg/høytid) beregnes tillegg på 50% av ordinært gebyr.

Gebyrer nevnt under dette punkt gjelder ikke utsendte fagtjenestemenn.

VEDLEGG

Vedlegg til Gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner

 

Gebyrpliktig tjenestehandling

Gebyr

Generelle unntak
fra gebyrplikten

 

NOK

I fremmed
valuta

 

A. Passforretninger 1. Utstedelse av vanlig reisepass (politipass), fremmedpass og reisebevis:

 

 

 

a) for personer over 16

b) for personer under 16

450

270

 

 

2. Visering av pass eller andre legitimasjonspapirer:

 

 

 

Tilsvarer de til enhver tid gjeldende gebyrer bestemt i Schengen-statenes konsulære fellesinstruks, pkt. VII nr. 4, vedlegg 12, som følger vedlagt.

se vedlegg

 

 

Visumgebyrene fastettes i EURO, og regnes om til lokal valuta

 

 

 

3. Behandlingsgebyr ved søknader etter utlendingsloven:

 

 

 

a) første gangs søknad om oppholds-/ arbeidstillatelser i familegjenforeningsøyemed etter utlendingsforskriftens §§ 22 eller 24

3.000

 

 

 

 

 

 

b) søknad om arbeids-/oppholdstillatelse i andre saker

1.100

 

 

c) behandling av søknad om bosettingstillatelse

1.600

 

 

d) søknad om fornyelse av tillatelser

1.100

 

 

4. Behandlingsgebyr ved søknad om statsborgerskap

2.500

 

 

B. Sjøfartsforretninger

 

 

 

1. Utstedelse av midlertidig nasjonalitetsbevis

500

 

 

 

2. Utstedelse av midlertidig sikkerhetssertifikat eller påtegning om forlegent gyldighet av farts- eller sikkerhetssertifikat

355

 

 

 

3.Sjøforklaring etter sjøfartslovens §§ 301, 302 og 313

1.055

 

 

 

4. Mottakelse av sjøprotest

355

 

Tariffens §4, pkt. 2 a

5. Autorisering av skipsbok

355

 

 

6. Kontroll av maritim tjeneste

355

 

 

Ved kontroll av et samlet mannskap skal gebyret ikke overstige totalt

 

3.550

 

 

C. Ivaretakelse av økonomiske interesser 1. Ivaretakelse av fraværende arvingers interesser:

 

 

 

6 % av den del av boets netto som tilfaller vedkommendes arvinger, men ikke mindre enn

560

 

 

og ikke mer enn

70.190

 

 

 

2. Opptegnelse og realisasjon eller innfordring med påfølgende forsendelse av penger eller andre verdier:

 

 

 

3% av verdien, men ikke mindre enn

700

 

Tariffens § 4, pkt. 2 a og 4

og ikke mer enn

14.050

 

 

D. Økonomisk bistand 1. Tilståelse av lån eller bistand ved pengeoverføringer til andre personer enn sjømenn:

 

 

 

10% av beløpet, men ikke mindre enn

225

 

 

og ikke mer enn

4.500

 

 

2. Økonomisk bistand på vegne av forsikringsselskap: Samme satser som for lån eller pengeoverføringer.

 

 

 

E. Oversettelse, avskrift m.v. 1. Oversettelse, inklusive bekreftelse:

 

 

 

Den betaling som er vanlig på tjenestestedet, men for hver påbegynt gruppe av 100 ord ikke mindre enn

140

 

Tariffens § 4, pkt. 2-3

2. Rett kopi/utskrift av protokoll, inklusive bekreftelse:

 

 

 

For hver maskinskrevet side eller del derav

45

 

 

men ikke mindre enn

140

 

Tariffens § 4, pkt. 2-3

F. Notarialforretninger

Utstedelse av attester og bekreftelse av underskrifter

215

 

 

G. Utstedelse av midlertidig nasjonalitetsbevis for luftfartøy.

500

 

 

H. Bistand i kommersielle saker, pr. time.

570

 

 

Minimumsfakturering

2.810

 

 

I. Tilleggsgebyr

Tilleggsgebyr for overtidsarbeid og tjenestehandlinger utenfor kontorlokalene i kontortiden (tariffens § 6):

 

 

 

For tjenestehandlinger nevnt i pkt. B, nr. 3, pr. time

570

 

 

For andre gebyrpliktige tjenestehandlinger pr. time

250

 

 

Ekstra tillegg for tjenestehandlinger som utføres på dager hvor stasjonen har stengt eller redusert kontortid på grunn av helg eller høytid: 50%

 

 

 

Maksimumsgebyr etter tariffens § 6, pr. døgn

2.810

 

 

 

1.  Schengen-statenes konsulære fellesinstruks, pkt. VII nr. 4, vedlegg 12

  

Gjeldende gebyrer, motsvarende de administrative kostnadene ved behandling av visumsøknader

Visumtype

Gebyrer i euro (EUR)

Visum for lufthavntransitt (type A)

60

Transittvisum (type B)

60

Visum for korttidsopphold (1 – 90 dager) (type C)

60

Visum med begrenset territorial gyldighet (type B og C)

60

Visum som utstedes ved grensen (type B og C)

60

Dette visum kan utstedes gratis

Gruppevisum (type A, B og C)

EUR 60 + EUR 1 pr. person

Nasjonalt visum for langtidsopphold (type D)

Gebyret fastsettes av konvensjonspartene, som kan bestemme at slike visa skal fritas for gebyr [1]

 

Nasjonalt visum for langtidsopphold med samme gyldighet som visum for korttidsopphold (type D + C)

Gebyret fastsettes av konvensjonspartene, som kan bestemme at slike visa skal fritas for gebyr

 

Regler:

I. Gebyrene skal betales i konvertibel valuta eller i nasjonal valuta etter gjeldende offisielle valutakurser.

II.1 Gebyret kan i enkelte tilfeller reduseres eller oppheves i samsvar med nasjonal lovgivning når dette tjener til å fremme kulturelle interesser eller utenrikspolitiske, utviklingspolitiske eller andre vesentlige offentlige interesser, eller når humanitære hensyn tilsier det..

II.2. Gebyret oppheves for visumsøkere som faller inn under en av følgende kategorier:

- barn under seks år,

- skoleelever, studenter, høyeregradsstudenter og medfølgende lærere når formålet med reisen er studier eller annen opplæring, og

- forskere fra tredjeland som reiser i Schengen-området for å drive vitenskapelig forskning som definert i europaparlaments‑ og rådsrekommandasjon 2005/761/EF av 28. september 2005 om lettelse av medlemsstatenes utstedelse av ensartede visa for korttidsopphold til forskere fra tredjeland som reiser innenfor Fellesskapet for å drive vitenskapelig forskning 2EUT L 289 av 3.11.2005, s. 23.

II.3. Gebyret kan også reduseres eller oppheves for borgere av et tredjeland som følge av avtale om visumlettelser inngått mellom Norge og vedkommende tredjeland.

II.4. Som følge av Norges forpliktelser i henhold til Schengen-regelverket skal denne beslutning fram til 1. januar 2008 ikke berøre gjeldende gebyr for borgere av et tredjeland dersom EU-Rådet innen 1. januar 2007 har gitt EU-Kommisjonen fullmakt til å forhandle med vedkommende tredjeland om en avtale om visumlettelser. 3 Gjelder Albania, Bosnia-Hercegovina, FYROM, Moldova, Montenegro, Russland, Serbia, Ukraina

III. Gruppevisum utstedes i samsvar med nasjonal lovgivning for maksimum 30 dager.



[1] For Norge skal det i henhold til etablert praksis ikke kreves særskilt gebyr for 7 dagers innreisevisum som utstedes i tilknytning til arbeids- /oppholdstillatelse.