III. Næringslivssamarbeid

III. Næringslivssamarbeid

India er et av de mest interessante markeder i verden, og byr på store muligheter for norsk næringsliv innenfor markedsnisjer hvor Norge har spisskompetanse.Siktemålet er å legge til rette for økt handel og et større norsk næringslivsengasjement i India.

India viderefører reformer i offentlig, finansiell og produktiv sektor med tiltakende liberalisering og tilrettelegging i forhold til utenlandske investeringer. Som regional økonomisk vekstmotor er India av stor betydning for den sosiale og økonomiske utvikling i Sør-Asia.

Det er i dag særlig oppmerksomhet mot sektorer hvor Norge har særskilt kompetanse, og som har prioritet i nærings- og industrimiljøer både i Norge og India. Norske myndigheter vil være positive til norske næringsengasjementer på bred basis.

Forskningssamarbeidet innenfor de naturvitenskapelige og teknologiske områder bør inngå som integrert del av en ny næringslivssatsing (jfr. kap. VI om forskning og utdanning).

Fra indisk side er det uttalt interesse for et mer systematisk samarbeid med norsk nisjekompetanse innen definerte områder som bidrag til kunnskapsoverføring, ressursutnyttelse, verdiskapning og økonomisk vekst.

Målsetting:

  • Økt handelssamkvem med India, økte bilaterale investeringer og økt turisme.

Strategiske virkemidler:

  • Kompetanseutnyttelse: Utnyttelse av Norges særlige kompetanse innen olje og gass, vannkraft, maritim sektor inkludert havbruk, fiske og fiskeforedling, bioteknologi og IKT.
  • FoU samarbeidet: Strategisk utnyttelse av FoU-samarbeidet for å legge til rette for et større norsk næringsengasjement i India og kommersielle avtaleinngåelser mellom begge lands nærings- og industrimiljøer.
  • Match-making-programmet: Videreføring av Match-making-programmet for å bidra til at flere norske små- og mellomstore bedrifter engasjerer seg aktivt i India.
  • Nettverksbygging: Systematisk utvikling av tverrgående nettverk i både India og Norge som omfatter bedrifter, forskning- og utdanningsinstitusjoner, virkemiddelapparat og myndighetsstrukturer, herunder invitasjoner av indiske politikere som er sentrale i forhold til næringslivsutvikling til besøk i Norge.
  • Høynivåbesøk: Benytte fremtidige høynivåbesøk til å skape økt oppmerksomhet og interesse omkring bilateralt nærings- og forskningssamarbeid med sikte på inngåelse av konkrete samarbeidsprosjekter.

Ressursbehov:

  • Finansieringssiden: Tilretteleggingsmidler for avholdelse av næringslivs­konferanser og besøksutveksling. Midler for styrking og videreutvikling av institusjonssamarbeidet og videreføring av Matchmaking-programmet.
  • Personellsiden: Bygge opp et team ved ambassaden i Delhi med ansvar for nærings- og forskningssamarbeid.

Forventede tiltak:

  • Ta opp sentrale spørsmål knyttet til bilateralt næringssamarbeid i Den bilaterale samarbeidskommisjonen. i samråd med NHD, Innovasjon Norge og andre relevante aktører.
  • Arbeide for å bedre rammebetingelsene for økt bilateral samhandel, herunder gjennomgang av dobbeltbeskatningsavtalen og rutinene for visum-, arbeids- og oppholdstillatelse i Norge for norske bedrifters indiske samarbeidspartnere, samt bedring av markedsadgang for sjømat til India.
  • Arrangere næringslivsseminar om India med vekt på markedsmuligheter og indisk makroøkonomi.
  • Etablere et Indianettverk (Indiaforum) i Norge som møteplass for norske bedrifter og institusjoner med interesse for India (er etablert).
  • Etablering av et rådgivende “Business Forum” bestående av utvalgte representanter for norske eksportører og norskeide bedrifter i India.
  • Inngåelse av en bilateral skipsfartsavtale.