VI. Forsknings- og utdanningssamarbeid

VI. Forsknings- og utdanningssamarbeid

India er et land i meget rask utvikling når det gjelder forskning og ny teknologi. Indiske forskningsinstitusjoner er på mange områder i verdensklasse og er ettertraktet som samarbeidspartnere. Samtidig har India et stort behov for økt kapasitet innen høyere utdanning.

Norske forskningsmiljøer vil ha betydelig interesse og nytte av å styrke samarbeidet med India. Forskningssamarbeidet må ta utgangspunkt i områder hvor norsk og indisk kompetanse kan utfylle hverandre og hvor det foreligger et potensiale for å utvikle ny viten som begge land kan dra nytte av. Forskningssamarbeid anses som et sentralt virkemiddel for utvikling av næringslivs- og miljøsamarbeidet.

Forskningsaktiviteter bør i størst mulig utstrekning koordineres med de eksisterende programmer som opereres av Forskningsrådet, for derigjennom å sikre nødvendige midler.

Det er under utvikling et kommersielt marked innen utdanning i India som kan være av interesse for norske utdanningsinstitusjoner. Det er derfor viktig å øke bevisstheten om India og potensialet for norsk-indisk utdanningssamarbeid.

Målsetting:

  • Økt samarbeid mellom norske og indiske forskningsmiljøer, samt styrking av samarbeidet mellom norske og indiske utdanningsinstitusjoner.

Strategiske virkemidler:

  • Institusjonssamarbeid: Videreutvikle det bilaterale institusjonssamarbeidet med med en profil som innrettes mot innovasjon, kunnskapsutvikling og verdiskapning.
  • Nettverksbygging: Systematisk utvikling av nettverk mellom indiske og norske institusjoner innen forskning og høyere utdanning som også inkluderer andre nordiske institusjoner der dette er hensiktsmessig.
  • Besøksutveksling: Regelmessig besøksutveksling og gjesteopphold mellom fremtredende forsknings. og utdanningsinstitusjoner

Ressursbehov:

Tilretteleggingsmidler for avholdelse av forskningsseminarer og besøksutveksling og støtte til konkrete samarbeidsprosjekter, herunder stipendordninger.

Forventede tiltak:

  • Inngåelse av en bilateral forskningsavtale.
  • Avholde nasjonalt strategimøte for å drøfte et mulig forskningssamarbeid med India innenfor nasjonale prioriterte sektorer.
  • Ta opp sentrale spørsmål knyttet til bilateralt forskningssamarbeid i Den bilaterale samarbeidskommisjonen i samråd med UFD, Norges Forskningsråd og andre relevante departementer.
  • Avholde bilateralt strategimøte for å drøfte et mulig bilateralt forskningssamarbeid med utgangspunkt i norske og indiske nasjonale prioriteringer.
  • Bidra til en styrket koordinering og tilrettelegging for forskning på India (i de nordiske land) innen samfunnsvitenskap og humaniora, der fokus innrettes mot temaer som er knyttet til sentrale utenriks- og utviklingspolitiske problemstillinger.
  • Vurdere eksisterende og se på muligheten for å utvikle nye stimuleringstiltak for kontakt mellom utdanningsinstitusjoner og studentutveksling, herunder stipendordninger for studieopphold.