Historisk arkiv

Norsk bistand til Nepal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nepal har vært et av Norges hovedsamarbeidsland siden 1996. På grunn av konflikten i landet har Norge lagt vekt på å støtte fredsskapende arbeid som styresett, menneskerettigheter, utdanning og energi. En fredsavtale mellom maoistene og de politiske partiene ble undertegnet 21. november 2006, og norsk støtte til Nepal økes nå i forbindelse med fredsprosessen og den positive demokratiske utviklingen.

Nepal

 
Nepal har vært et av Norges hovedsamarbeidsland siden 1996. På grunn av konflikten i landet har Norge lagt vekt på å støtte fredsrelevant arbeid som styresett, menneskerettigheter, utdanning og energi. En fredsavtale mellom maoistene og de politiske partiene ble undertegnet 21. november 2006, og  norsk støtte til Nepal økes nå i forbindelse med fredsprosessen og den positive demokratiske utviklingen.
 
Styresett og menneskerettigheter
Konflikten i Nepal har hatt en negativ innvirkning på lokaldemokratiet. Myndighetenes forsøk på å delegere makt til distrikts- og landsbygdnivå har gått langsomt. Det har ikke vært lett å gjennomføre når flertallet av landsbygdsekretærene har vært borte fra sine områder på grunn av konflikten. Både landsbygdene og distriktene mangler lokale folkevalgte og ressurser for å utføre oppgavene de har fått tildelt av staten. Mangelen på lokale folkevalgte skyldes at lokalvalgene som skulle vært avholdt i 2002, ble avlyst på grunn av konflikten. Norge støtter FNs utviklingsprogram (UNDP) i Nepal. De arbeider bl.a. for å styrke myndighetene på lokalt nivå og for å styrke lokalsamfunns deltakelse i utvikling og planlegging i en situasjon hvor folkevalgte organer mangler.
Situasjonen for menneskerettighetene har vært alvorlig. Som følge av konflikten har befolkningen opplevd gjentatte overgrep fra både maoistene og regjeringsstyrkene. Selv om overgrep fremdeles finner sted, og de nylige opprørene i Terai førte til ytterligere alvorlige overgrep, har mr-situasjonen bedret seg etter innføring av våpenhvilen i april 2006.
Som et resultat av den vanskelige politiske situasjonen i 2005, stoppet Norge støtten til den nasjonale menneskerettighetskommisjonen. Derimot bidro Norge i 2005 til etableringen av FNs høykommissær for menneskerettigheter i Nepal. Det har ført til at myndighetene og maoistene må forholde seg mer aktivt til brudd på menneskerettighetene. Norge støtter også frivillige organisasjoner som overvåker menneskerettighetssituasjonen. De fungerer som pressgruppe overfor den nasjonale kommisjonen for menneskerettigheter, og har fått i stand etterforskning av flere overgrep fra de stridende partenes side. Det blir også gitt støtte til organisasjoner og aktivister som bidrar til dialog på tvers av konflikten, også på kvinnesiden.

Utdanning
Konflikten, og fraværet av lokale myndigheter i mange kommuner, har gjort situasjonen innen utdanningssektoren vanskelig i Nepal. Myndighetene har ikke vært i stand til å følge opp og kontrollere det som skjer innen skolesektoren i store deler av landet på grunn av sikkerhetssituasjonen. En større desentraliseringsprosess som ble iverksatt for å øke eierskap og kontroll av de lokale myndigheter har skapt protester og har ikke kommet så langt som planlagt. Skolene har i mange distrikter blitt stengt, og flere elever og lærere er drept som følge av konflikten. I disse områdene har myndighetene vært avhengige av frivillige organisasjoner og FN-systemet for å holde skolene åpne og trygge for elever og lærere.
Norge støtter sammen med Danmark, Storbritannia, Finland og Verdensbanken de nepalske utdanningsmyndighetenes program for grunnutdanning. Målet med programmet er å sikre alle grunnutdanning, øke kvaliteten i undervisningen og styrke og effektivisere skoleadministrasjonen. Programmet har bidratt til at andelen barn som er i utdanning har økt. Giverne øker nå oppmerksomheten om kvaliteten på utdanningen, som vil være et viktig mål for støtten i årene fremover. Den positive endringen i konfliktnivået i 2006 har skapt optimisme i utdanningssektoren, og samtidig skjerpet kravet fra befolkningen om tjenestelevering fra myndighetenes side.

Energi
Det anslås at 40% av befolkningen i Nepal har ikke tilgang på elektrisitet. Den nasjonale målsettingen er at 55 prosent skal ha tilgang til strøm innen 2008. Norge bidrar til gjennomføring av grunnlagsstudier for vannkraftprosjekter og medvirker til økt deltagelse fra privat sektor, samt kapasitetsbygging innen sektoren, hvor arbeidet med å og sikre en god fordeling mellom stat-til-stat, privat og NGO-sektor er viktig. Det vektlegges at utviklingen skal være bærekraftig, og miljøfokuset står sentralt. Som en del av kapasitetsbyggingen har det blitt arrangert flere seminarer, hvor målet er å bidra med norske erfaringer til oppbyggingen av en solid energisektor i Nepal. Som ledd i økt norsk bistand til Nepal, inngår Norge ny, stor avtale om støtte til sektorprogrammet for landsbygdenergi tidlig i 2007.

 
(Oppdatert november 2006)